Business & Finance Πέμπτη 3/06/2021, 12:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατοικίες: Εκρηκτικές ανατιμήσεις ανά τον κόσμο – Ποιες αγορές χτύπησαν «κόκκινο»

Κατοικίες: Εκρηκτικές ανατιμήσεις ανά τον κόσμο – Ποιες αγορές χτύπησαν «κόκκινο»

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές των κατοικιών σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο. Φρενίτιδα ζήτησης καταγράφεται σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές, με αποτέλεσμα οι ανατιμήσεις να είναι οι ταχύτερες από το 2006, πριν ακόμη ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η εξέλιξη αυτή γεννά φόβους για «φούσκα» από την Τουρκία και τη Σιγκαπούρη έως τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά. 

Η μέση τιμή των κατοικιών στο 12μηνο έως οτν Μάρτιο αυξήθηκε κατά 7,3% σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη της Knight Frank. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από το τέταρτο τρίμηνο του 2006. Η Τουρκία βρίσκεται στην κορυφή των ανατιμήσεων με +32%, ενώ ακολουθεί η Νέα Ζηλανδία στο +22,1%. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πέμπτη θέση με τις τιμές κατοικιών να έχουν καταγράψει αύξηση 13,2%, τη μεγαλύτερη από τον Δεκέμβριο του 2005.

Τα τεράστια πακέτα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης, το φθηνό κόστος δανεισμού, αλλά και η έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί για την παγκόσμια οικονομία εν μέσω πανδημίας έστρεψαν πολλούς που είχαν βάλει στην άκρη χρήματα στην αγορά ακινήτων. Σε ορισμένες χώρες τις ανατιμήσεις πυροδότησαν και τα κίνητρα, που έδωσαν κυβερνήσεις σε ξένους αγοραστές με αντάλλαγμα ένα διαβατήριο ή ευρύτερα πλαίσια κινήτρων για αγορά στέγης. Η Νέα Ζηλανδία πρόσφατα απέσυρε τα φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτές στο real estate, σε μία προσπάθεια να επιβραδύνει τις αυξήσεις. 

Στην Ασία οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται στη Σιγκαπούρη με άνοδο 6,1%. Ακολουθεί η αγορά ακινήτων της Νότιας Κορέας στο +5,8% και της Ιαπωνίας στο +5,7%. Η αγορά του Χονγκ Κονγκ εξακολουθεί να είναι η πιο ακριβή στον κόσμο, αλλά οι αυξήσεις περιορίστηκαν στο 2,1%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News