Business & Finance Τρίτη 28/09/2021, 17:10
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Απώλειες εν μέσω αύξησης των τιμών στην ενέργεια

Την «πρόγευση» για το σημερινό κλίμα είχαν φροντίσει να δώσουν από νωρίς τα χρηματιστήρια της Ασίας

Ευρώπη: Απώλειες εν μέσω αύξησης των τιμών στην ενέργεια

Πτωτικά κινούνται σήμερα Τρίτη οι ευρωπαϊκές μετοχές, σε μια ημέρα κατά την οποία είναι έκδηλη η ανησυχία στους επενδυτικούς κύκλους από τη δριμεία αύξηση των τιμών στην αγορά ενέργειας, αλλά και από τις προοπτικές για επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 καταγράφει απώλειες 1,50%, με το ίδιο ποσοστό αποδυναμώνεται το χρηματιστήριο στο Παρίσι, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί κατά 1,1%, στο -0,95% το Μιλάνο, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στο +0,02%. 

Μεγάλο πλήγμα δέχεται ο τεχνολογικός κλάδος διαγράφοντας σχεδόν 4%, ακολουθώντας την πορεία του αντίστοιχου αμερικανικού ο οποίος στη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής. 

Στον αντίποδα ο κλάδος της ενέργειας ενισχύεται κατά 1,42% και είναι από τους ελάχιστους εκ των βασικών ευρωπαϊκών κλάδων που κινούνται ανοδικά, καθώς οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν κέρδη για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, με αυτή του μπρεντ να «σκαρφαλώνει» σε υψηλό τριών ετών και να υπερβαίνει τα 80 δολάρια το βαρέλι. 

Την «πρόγευση» για το σημερινό κλίμα είχαν φροντίσει να δώσουν από νωρίς τα χρηματιστήρια της Ασίας, τα οποία χρονικά κλείνουν πρώτα και τα οποία παρουσίασαν απώλειες. 

Οι αναθεωρήσεις επί τα χείρω αναφορικά με την ανάπτυξη της Κίνας, ελέω της ενεργειακής κρίσης στη χώρα και το ενδεχόμενο της κατάρρευσης της Evergrande, επιφόρτισαν το σημερινό κλίμα. 

Οι τιμές της ενέργειας άλλωστε που διαπραγματεύονται σε επίπεδα ρεκόρ στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ασκούν περαιτέρω πιέσεις στα χρηματιστήρια. 

Η Goldman Sachs κάνει λόγο πλέον για ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας στο 7,8%, από 8,2% των προηγούμενων εκτιμήσεών της, ενώ η Nomura υποβάθμισε τις δικές της προβλέψεις από το 8,2%, στο 7,7%.

Το σημερινό αρνητικό κλίμα δεν αναστρέφεται ούτε από τις δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τις οποίες επιχείρησε για άλλη μια φορά να υποβαθμίσει του φόβους για τον πληθωρισμό. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να μην αντιδράσει υπερβολικά στην προσωρινή όπως θεωρεί αύξηση των τιμών και συνιστά υπομονή σχετικά με τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News