ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήρια: Τράπεζες – blue chips σημειώστε… 2

Στις 915 μονάδες ο Γ.Δ. με πτώση 0,22%

Χρηματιστήρια: Τράπεζες – blue chips σημειώστε… 2

Πτώση για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση εμφάνισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατόρθωσε να «σβήσει» τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, παρά τα στηρίγματα από τις τραπεζικές μετοχές.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση κατά 0,22% και υποχώρησε στις 915,05 μονάδες, χάνοντας μόλις δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (917,06 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε επτά μονάδες (από 912,98 έως 919,74 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 41 εκατομμύρια ευρώ.

Η ελληνική αγορά, έστω και οριακά, τερμάτισε υπέρ των πωλητών, καθώς τα σημαντικά στηρίγματα από Eurobank και Alpha Bank δεν κατέστησαν αρκετά για να απορροφήσουν τις πιέσεις σε ΕΛΠΕ και ΟΤΕ.

Σταθεροποιητικά στην εβδομάδα

Η Λεωφόρος Αθηνών, ως αποτέλεσμα των παραπάνω, δεν κατάφερε να ανακόψει τη διορθωτική κίνηση, με συνέπεια να εμφανίσει απώλειες για 4η διαδοχική συνεδρίαση και να μην προσεγγίσει τις αντιστάσεις των 930 μονάδων (υψηλό 19 μηνών)

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το πρωτικό σερί έχει αποδειχθεί απολύτως ελεγχόμενο, μην απειλώντας τα βασικά στηρίγματα των 910 και των 900 μονάδων, κάτι αρκετά σημαντικό για την ψυχολογία της αγοράς.

Σε επίπεδο εβδομάδας, άλλωστε, η Λεωφόρος Αθηνών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη (+0,1%), παρά την ανοδική κίνηση του τραπεζικού κλάδου, ο οποίο μέτρησε εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 2,8%.

Σήμερα, στο μεταξύ, αναμένεται και η αποσφράγιση των προσφορών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, μια εξέλιξη η οποία επέρχεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», το Ταμείο έχει ζητήσει βελτιωμένη προσφορά από την Italgas, η οποία φέρεται να πλειοδότησε. Οι παραπάνω εξελίξεις αποτυπώνονται και στο ταμπλό, με τις μετοχές των ΔΕΗ – ΕΛΠΕ.

Στηρίγματα από τις τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός δείκτης τερμάτισε σε θετικό έδαφος, καθώς ενισχύθηκε σημαντικά κατά +1,07% και διαμορφώθηκε στις 572,26 μονάδες, ως απόρροια των θετικών προοπτικών του κλάδου.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Eurobank, η οποία εκτινάχθηκε κατά 2,2% και το 0,84 ευρώ, χάρη στις πληροφορίες περί πώλησης του δικτύου πληρωμών POS. Αξιοσημείωτα κέρδη εμφάνισε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία έκλεισε στο +1% και το 1,16 ευρώ.

Μικρή άνοδο παρουσίασε, επίσης, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία «έπιασε» το τεχνικό σημείο των 2,6 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Πειραιώς υποχώρησε οριακά κατά 0,4%, ενώ η μετοχή της Attica Bank έκλεισε στο -0,9%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,95% 1,165 ευρώ
  • Attica Bank -0,94% 0,127 ευρώ
  • Eurobank 2,22% 0,848 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,50% 2,6 ευρώ
  • Πειραιώς -0,43% 1,388 ευρώ

Μικρό προβάδισμα των πωλητών

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές κράτησαν έως τέλους το ελαφρύ προβάδισμα έναντι των αγοραστών, εξαιτίας των πιέσεων σε ΕΛΠΕ και ΟΤΕ, οι μετοχές των οποίων υποχώρησαν κατά 2% και κατά 2,3%, αντίστοιχα.

Απώλειες της τάξης του 1,9% εμφάνισε και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, ενώ η μετοχή της Σαράντης τερμάτισε στο -1,5% και τα 8,8 ευρώ. Στο -1% καθορίστηκε, τέλος, η πτώση για τη μετοχή της Motor Oil.

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρείχαν οι μετοχές των ΟΛΠ και ΟΠΑΠ, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 0,9%. Άνοδο κατά 0,8% παρουσίασε και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, με τη μετοχή της ΕΧΑΕ να ακολουθεί στο +0,7%.

Συνολικά, 50 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 56 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 24 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 65,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News