BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Μάζεψε στο παρά πέντε τις απώλειες – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

Στις 917 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με πτώση 0,11%

Χρηματιστήριο: Μάζεψε στο παρά πέντε τις απώλειες – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

Απολύτως ελεγχόμενες πιέσεις δέχθηκε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων στα blue chips και παρά τα στηρίγματα από ΔΕΗ και Εθνική Τράπεζα- διατήρησε τη διορθωτική τάση για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,11% και τερμάτισε στις 917,06 μονάδες, χάνοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (918,06 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε οκτώ μονάδες (από 913,12 έως 921,30 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε 45 εκατομμύρια ευρώ. 

Οι επενδυτές κατάφεραν στις δημοπρασίες να περιορίσουν τις σημερινές απώλειες, χάρη στις τράπεζες, οι οποίες «έσωσαν» το πρόσημο και έκλεισαν σε θετικό έδαφος. 

Θετικά ξεχώρισε και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία εμφάνισε σημαντικά κερδη άνω του 2,8%, εν όψει της αυριανής ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. 

Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ τέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, οι οποίες οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

Πτωτική η βραχυπρόθεσμη τάση

Η ελληνική αγορά εμφάνισε εκ νέου αδυναμία υπέρβασης των επιπέδων των 930 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2020. Δεν είναι τυχαίο ότι για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση η Λεωφόρος Αθηνών δεν κατόρθωσε να «κρατήσει» το θετικό πρόσημο.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η εν εξελίξει διορθωτική κίνηση αποδεικνύεται απολύτως ελεγχόμενη και περιορισμένου εύρους, μην απειλώντας προς ώρας το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων.

Πολλά θα εξαρτηθούν κι από τις εξελίξεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς πιθανή διατήρηση των μέτρων στήριξης θα αποτρέψουν τη διόρθωση στις διεθνείς αγορές και κατ’ επέκταση στην ελληνική.

Όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο, η αγορά αποτιμά άκρως θετικά την χθεσινή διπλή έξοδο, μέσω της οποίας το ελληνικό δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με ιδιαιτέρως ικανοποιητικό επιτόκιο.

Την ίδια ώρα, ήδη υπάρχουν προσδοκίες για υψηλή ανάκαμψη της οικονομίας εντός του 2021, αισθητά άνω του στόχου του +3,6% του ΑΕΠ, κάτι το οποιο εφόσον επιβεβαιωθεί θα παράσχει νέα καύσιμα στη Λεωφόρο Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη εβδομάδα, θα δημοσιευθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, τα οποία αναμένεται να δείξουν ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ, πιθανώς ακόμη και διψήφιου ρυθμού.

Γύρισαν στο τέλος οι τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κατόρθωσε στις δημοπρασίες να «σώσει» το πρόσημο και να απορροφήσει τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, με αποτέλεσμα να κλείσει στο +0,31% και τις 566 μονάδες.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,5% και τερμάτισε στα 2,58 ευρώ. Από εκεί και πέρα, μικρά κέρδη εμφάνισε και η μετοχή της Eurobank, η οποία αυξήθηκε κατά 0,3%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Πειραιώς υποχώρησε κατά 0,8% και το 1,39 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank παρέμεινε αμετάβλητη στα επίπεδα του 1,15 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0% 1,154 ευρώ
  • Attica Bank -1,38% 0,1268 ευρώ
  • Eurobank 0,29% 0,8296 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,53% 2,587 ευρώ
  • Πειραιώς -0,78% 1,394 ευρώ

Προβάδισμα των πωλητών στο ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές κατάφεραν να πάρουν «κεφάλι» έναντι των αγοραστών, με τις υψηλότερες πιέσεις να ασκούνται στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία διολίσθησε κατά 1,5% και τα 8,36 ευρώ.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ, παράλληλα, υποχώρησε επίσης κατά 1,5% και τα 13 ευρώ, ενώ απώλειες της τάξης του 1,4% παρουσίασαν και οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Η μετοχή της Coca – Cola δε, τερμάτισε στο -1,1%. 

Στον αντίποδα, σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρείχε η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,5% και τα 10,1 ευρώ. Άνω του 1% διαμορφώθηκε η άνοδος και για τις μετοχές των Mytilineos – Σαράντης. 

Συνολικά, 36 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 65 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 36 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 65,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News