Green Economy Παρασκευή 3/09/2021, 10:27
GREEN ECONOMY

ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ: Πλειοδότης η Italgas – Εκκρεμεί η ανακήρυξη

ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ: Πλειοδότης η Italgas – Εκκρεμεί η ανακήρυξη

Με….ιταλικό «πρόσημο» βαίνει προς ολοκλήρωση μια ακόμα μεγάλη ενεργειακή ιδιωτικοποίηση, καθώς η Italgas φέρεται να κατέθεσε σημαντικά υψηλότερη οικονομική προσφορά από τους Τσέχους της EPH Investment Advisors, στον  διαγωνισμό που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς από την αποσφράγιση των προσφορών το απόγευμα της Πέμπτης προέκυψε ότι η προσφορά της Italgas ήταν άνω του 15% υψηλότερη από αυτή της EPH, το ΤΑΙΠΕΔ (που κατέχει το 65% της ΔΕΠΑ Υποδομών) σε συνεννόηση με τα ΕΛΠΕ (που κατέχουν το υπόλοιπο 35%) προσκάλεσαν μόνο τους Ιταλούς να καταθέσουν βελτιωμένη προσφορά, έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», καθώς η Italgas είχε δείξει από την αρχή της διαδικασίας το ενδιαφέρον της για την ΔΕΠΑ Υποδομών, το οποίο μάλιστα επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο -με συνέντευξή του- ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Paolo Gallo στις αρχές του καλοκαιριού, σημειώνοντας ότι η ελληνική αγορά φυσικού αερίου παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες -και από ρυθμιστικής πλευράς- με την ιταλική και ότι ο εκσυγχρονισμός των δικτύων διανομής  φυσικού αερίου ώστε να μπορούν να υποδεχθούν και εναλλακτικά καύσιμα (όπως π.χ. το υδρογόνο και το βιομεθάνιο) αποτελεί σημαντική ευκαιρία.

Όσον αφορά το ύψος της προσφοράς, αν και δεν έχει γνωστοποιηθεί από τους δυο μετόχους της ΔΕΠΑ Υποδομών το πού θέτουν τον πήχη, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης είχε αναφέρει πρόσφατα ότι η λογιστική αξία του ποσοστού της ΔΕΠΑ Υποδομών που κατέχουν τα ΕΛΠΕ εκτιμάται στα 250-300 εκατ. ευρώ. 

Αν το ΤΑΙΠΕΔ αποδεχθεί τη  βελτιωμένη προσφορά της Italgas, οι Ιταλοί θα κληθούν να υπογράψει τη σύμβαση αγοραπωλησίας με το Ταμείο ώστε στη συνέχεια να υποβληθεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η Italgas θα αποκτήσει το 100% των ΔΕΔΑ και ΕΔΑ Αττικής και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που κατέχει η ΔΕΠΑ Υποδομών. Θα κληθεί δε να αποκτήσει -με προσυμφωνημένη διαδικασία- και το υπόλοιπο 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που κατέχει η Eni Gas e Luce.

Σημειώνεται ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ για την επόμενη τετραετία είναι της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, ενώ ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ ΘΕΣΣ υλοποιούν για την ίδια περίοδο επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ περίπου η καθεμία.

Υπενθυμίζεται τέλος -αναφορικά με την ισχυρή παρουσία των Ιταλών στον ελληνικό κλάδο φυσικού αερίου- ότι το 66% του ΔΕΣΦΑ ελέγχεται από την κοινοπραξία Senfluga, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η Snam, από την οποία έχει αποσπαστεί η Italgas.

Διαβάστε το παρασκήνιο στο Business Talk

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News