ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στα blue chips

Στις 913 μονάδες ο Γ.Δ. με πτώση 0,49%

Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στα blue chips

Ελεγχόμενες απώλειες εμφανίζει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διατηρεί τη διορθωτική τάση για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, υπό το βάρος των πιέσεων στα blue chips. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο των συναλλαγών (14.15), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση της τάξης του 0,49% και διαμορφώνεται στις 913,53 μονάδες, χάνοντας 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (918,06 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 913,12 έως 921,30 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε 23 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες 3μιση ώρες της συνεδρίασης. 

Οι σημερινές πιέσεις αφορούν κατά κύριο λόγο τα blue chips, με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να συγκεντρώνει την πλειονότητα των πωλητών (-2,2%). Ελεγχόμενες απώλειες παρατηρούνται και στις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, Coca – Cola, Jumbo, Tέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ και Lamda Development.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες κινούνται οριακά πτωτικά, αδυνατώντας να παράσχουν στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος δείχνει να υποχωρεί προς τα στηρίγματα των 910 μονάδων. 

Πτωτική η βραχυπρόθεσμη τάση

Η ελληνική αγορά εμφανίζει σαφή αδυναμία υπέρβασης των επιπέδων των 930 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2020. Δεν είναι τυχαίο ότι για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση η Λεωφόρος Αθηνών δυσκολεύεται αισθητά να «κρατήσει» το θετικό πρόσημο.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η εν εξελίξει διορθωτική κίνηση αποδεικνύεται απολύτως ελεγχόμενη και περιορισμένου εύρους, μην απειλώντας προς ώρας το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων.

Πολλά θα εξαρτηθούν κι από τις εξελίξεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς πιθανή διατήρηση των μέτρων στήριξης θα αποτρέψουν τη διόρθωση στις διεθνείς αγορές και κατ’ επέκταση στην ελληνική.

Όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο, η αγορά αποτιμά άκρως θετικά την χθεσινή διπλή έξοδο, μέσω της οποίας το ελληνικό δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με ιδιαιτέρως ικανοποιητικό επιτόκιο.

Την ίδια ώρα, ήδη υπάρχουν προσδοκίες για υψηλή ανάκαμψη της οικονομίας εντός του 2021, αισθητά άνω του στόχου του +3,6% του ΑΕΠ, κάτι το οποιο εφόσον επιβεβαιωθεί θα παράσχει νέα καύσιμα στη Λεωφόρο Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη εβδομάδα, θα δημοσιευθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, τα οποία αναμένεται να δείξουν ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ, πιθανώς ακόμη και διψήφιου ρυθμού.

Μικρές απώλειες για τις τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος -επηρεασμένος απο το ευρύτερο κλίμα- κινείται ήπια πτωτικά, καθώς λίγο μετά το μέσο των συναλλαγών βρίσκεται στο -0,26% και τις 562,95 μονάδες.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Eurobank, η οποία υποχωρεί κατά 0,6% και διαπραγματεύεται στο 0,82 ευρώ. Από εκεί και πέρα, μικρές απώλειες εμφανίζουν και οι μετοχές των Alpha Bank – Πειραιώς.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται κατά 0,4% και τα 2,55 ευρώ, ενώ η μετοχή της Attica Bank διολισθαίνει κάτω του 0,13 ευρώ, χάνοντας 2%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,35% 1,15 ευρώ
  • Attica Bank -2,00% 0,1274 ευρώ
  • Eurobank -0,58% 0,8224 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,39% 2,558 ευρώ
  • Πειραιώς -0,43% 1,399 ευρώ

Προβάδισμα των πωλητών στο ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές έχουν πάρει μικρό προβάδισμα έναντι των αγοραστών, με τις υψηλότερες πιέσεις να ασκούνται στη μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία διολισθαίνει κατά 2,2% και τα 12,99 ευρώ.

Η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα υποχωρεί κατά 1,4% και τα 9,7 ευρώ, ενώ απώλειες της τάξης του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Coca – Cola, Jumbo, Tέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ και Lamda Development. 

Στον αντίποδα, μικρού εύρους στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει η μετοχή της Motor Oil, η οποία ενισχύεται κατά 0,9% και τα 13,8 ευρώ. Κατά 0,5% αυξάνεται και η μετοχή της Σαράντης. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 34 μετοχές κινούνται ανοδικά, 73 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News