ΑΥΞΗΣΗ 100%

Τράπεζες: Από το ναδίρ στο ζενίθ

Διπλασιασμός για τις τραπεζικές μετοχές

Τράπεζες: Από το ναδίρ στο ζενίθ

Ξέφρενο είναι το ράλι των ελληνικών τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες μεσα σε λίγες εβδομάδες έχουν καταφέρει να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη «χασούρα» από την αρχή του έτους.

Σήμερα, ενδεικτικά, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη άνω του 5,50% και τερμάτισε στις 470,22 μονάδες, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της ημέρας. Μάλιστα, σε σχέση με την Πέμπτη, κατάφερε να κερδίσει 25 μονάδες. Ο τζίρος δε έφθασε στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 29,3 εκατομμύριων ευρώ.

Το σημερινό «άλμα» σηματοδότησε και τη συμπλήρωση πέντε διαδοχικών θετικών εβδομάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι τραπεζικές μετοχές σχεδόν διπλασίασαν την αξία τους. Άλλωστε, μόλις στις 2 Νοεμβρίου, ο τραπεζικός δείκτης είχε κλείσει στις 234,87 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο του έτους. Έκτοτε έχει καταγράψει άλμα της τάξης του 100%.

Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας (σ.σ. σχεδόν 45%) από το υψηλό έτους, το οποίο είχε σημειωθεί στις 20 Ιανουαρίου και το οποίο ανερχόταν στις 887 μονάδες.  Ωστόσο, ο κλάδος διαθέτει όλα τα εχέγγυα, προκειμένου έως την τελευταία συνεδρίαση του 2020, να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις ζημιές του έτους.

Σύμμαχος σ’ αυτή την προσπάθεια αποτελεί η ευρύτερη τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μετά από μια πολύμηνη συσσώρευση, φαίνεται ότι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές έχουν επιστρέψει, θωρακίζοντας τον Γενικό Δείκτη έναντι της μεταβλητότητας και της αστάθειας.

«Στην ουσία, αυτό που πραγματικά συμβαίνει, είναι ότι η Ελλάδα ακολουθεί και πάλι την πορεία των αναδυόμενων αγορών (σ.σ. γιατί εκεί ανήκει), οι οποίες ενισχύονται δυναμικά με την πτώση του δολαρίου. Δεδομένου ότι οι διεθνείς αγορές καλύπτουν η μία μετά την άλλη τις απώλειες της πανδημίας, το Χ.Α. συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες να ακολουθήσει και να πραγματοποιήσει ένα δυναμικό κλείσιμο για το 2020» επεσήμανε νωρίτερα, μιλώντας στο moneyreview.gr, ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, senior portofolio manager στην XSpot. 

Αιχμή του δόρατος η Τρ. Πειραιώς

Η «αντεπίθεση» των τραπεζών λαμβάνει χώρα με αιχμή του δόρατος τη μετοχή της Πειραιώς, η οποία από το 0,62 ευρώ στις 2 Νοεμβρίου έχει κατορθώσει να φθάσει στο σημερινό 1,23 ευρώ. Δηλαδή, στον διπλασιασμό της τιμής της.

Μεγάλο ρόλο σ’ αυτό διαδραμάτισε η πρόσφατη απόφαση του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) να ανάψει «κόκκινο φως» στην πληρωμή των CoCos προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Αποτέλεσμα ήταν να ληφθεί η απόφαση μετατροπής των ομολογιών σε μετοχές. Μάλιστα, αυτή η μετατροπή λαμβάνει χώρα στην τιμή των 6 ευρώ ανά μετοχή, αξία πολλαπλάσια της τρέχουσας.

Η μετατροπή των CoCos καθιστά το ΤΧΣ βασικό μέτοχο, με ποσοστό άνω του 60% στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Όμως, υπάρχει ρητή δέσμευση για νέα Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου κατά τη διάρκεια του 2021, με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής των ιδιωτών και την υποχώρηση του ποσοστού του ΤΧΣ και πάλι στα επίπεδα του 20-25%.

Ο παραπάνω προγραμματισμός, σε συνδυασμό με την περαιτέρω εκκαθάριση των δανειακών χαρτοφυλακίων της τράπεζας, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλή 2», εκτιμάται ότι θα επισπεύσει τις διαδικασίες εξυγίανσης, εξέλιξη η οποία θα επαναφέρουν την Τρ. Πειραιώς σ’ έναν βιώσιμο δρόμο κερδοφορίας και ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News