Business & Finance Πέμπτη 3/12/2020, 17:42 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΙΟΝΗΣ
BUSINESS & FINANCE

Δέκατη ημέρα κερδών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνεχίζεται το ανοδικό ράλι

Δέκατη ημέρα κερδών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τη δέκατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε σήμερα το Χρηματιστήρο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να απορροφήσει όλες τις αρχικές πιέσεις και να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, έχοντας ως σύμμαχο τις μετοχές των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Viohalco. 

Πιο συγκεκριμένα, παρά τις ρευστοποιήσεις που κυριάρχησαν στο α’ μισό της ημέρας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,97% και διαμορφώθηκε στις 766,82 μονάδες, τερματίζοντας στο υψηλό ημέρας και χτίζοντας «μαξιλαράκι» ασφαλείας από το τεχνικό όριο των 760 μονάδων. 

Ο τζίρος, ταυτόχρονα, κυμάνθηκε στα 87 εκατ. ευρώ -ελαφρώς χαμηλότερα απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει το προηγούμενο διάστημα- καθώς από το πρωί άλλαξαν χέρια περίπου 44 εκατ. τεμάχια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 51,1 δισ. ευρώ.

Αγοραστική κόπωση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, μετά το εντυπωσιακό ράλι των τελευταίων ημερών, κατέβασε ρυθμούς και παρέμεινε αμετάβλητος στις 445 μονάδες, δείγμα της αγοραστικής κόπωσης των προηγούμενων ημερών. Άλλωστε, μόνο τον Νοέμβριο, τα σωρευτικά κέρδη του κλάδου άγγιξαν το 60%.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι οι διακυμάνσεις των τραπεζικών τίτλων κινήθηκαν εντός ενός πολύ στενού εύρους, μην υπερβαίνοντας το +/-1%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +0,13% 0,79 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 0% 1,183 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0% 1,8 ευρώ
  • Eurobank 0% 0,535 ευρώ
  • Attica Bank -0,65% 0,2295 ευρώ

Ξεχωρίσαν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Viohalco

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρά τον αρχικό έλεγχο των πωλητών, οι αγοραστές κατάφεραν να αναλάβουν τα «ηνία» και να επικρατήσουν στο ταμπλό. Κι αυτό επιτεύχθηκε χάρη στο ράλι της μετοχής της ΔΕΗ, η οποία έκλεισε άνω του +4,50%, μετά την απόφαση εισόδου και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Στο ίδιο πλαίσιο, η μετοχή της Viohalco ενισχύθηκε κατά 3,08%, ενώ στο +5,84% διαμορφώθηκε η μετοχή του ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, η μετοχή του Ελλάκτορα διολίσθησε κατά 3,83%, στον απόηχο του αιτήματος του ολλανδικού fund Reggenborgh για αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου και διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, 59 μετοχές έκλεισαν ανοδικά, 45 καθοδικά, ενώ 17 παρέμειναν αμετάβλετες.

Οι εταιρείες με τον μεγαλύτερο τζίρο συναλλαγών

  • ΟΤΕ +1,28% 9,6 εκατ. ευρώ
  • Lamda Development +0,31% 9,5 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0% 9,2 εκατ. ευρώ
  • Ελλάκτωρ -3,73% 7 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank 0,13% 6,5 εκατ. ευρώ

Οι εταιρείες με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών

  • Eurobank 0% 10,1 εκατ. τεμάχια
  • Alpha Bank +0,13% 8,4 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα 0% 5,1 εκατ. τεμάχια
  • Ελλάκτωρ -3,73% 4,2 εκατ. τεμάχια
  • MIG -2,70% 3,7 εκατ. τεμάχια

Κανένα… διάλειμμα από τα κέρδη

Μετά τα εντυπωσιακά κέρδη – ρεκόρ του Νοεμβρίου καθώς και το δυναμικό ντεμπούτο του Δεκεμβρίου, η ελληνική αγορά παρέμεινε με το πόδι στο γκάζι, προχωρώντας στην κατοχύρωση και του τεχνικού ορίου των 760 μονάδων. Κι αυτό, μάλιστα, παρά ορισμένες αρνητικές εξελίξεις από το μέτωπο της επικαιρότητας.

Για παράδειγμα, η καμπύλη των κρουσμάτων Covid-19 διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, κάτι το οποίο δεν βοηθάει στην άμεση χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Την ίδια ώρα, το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Cenergy και Nexans για την πώληση της Ελληνικά Καλώδια, οπωσδήποτε αποτιμάται αρνητικά από τους επενδυτές, ενώ το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το σημερινό εξώδικο των Ολλανδών επενδυτών, οι οποίοι ζητούν αλλαγή διοίκησης και διαχειριστικό έλεγχο στον Ελλάκτορα.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η Λεωφόρος Αθηνών φαίνεται ότι διαθέτει όλα τα εχέγγυα, προκειμένου να συνεχίσει την πλαγιο-ανοδική κίνηση, θέτοντας ως στόχο ακόμη και το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Μια τέτοια εξέλιξη, μάλιστα, θα περιορίσει ακόμη περρισσότερο τις απώλειες σε σχέση με τις απαρχές του 2020, οι οποίες αυτή τη στιγμή κυμαίνονται στο 20% για τον Γενικό Δείκτη και στο 55% για τις τράπεζες. 

«Διαμορφώνεται ατμόσφαιρα θετικών προσδοκιών στο ελληνικό χρηματιστήριο για συνέχιση της ανοδικής κίνησης και κατά τον τελευταίο μήνα του έτους», επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, παραπέμποντας στην πρόσφατη έγκριση του Eurogroup για τη μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 767 εκατ. ευρώ, αλλά και στην πρόσφατη επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ταυτόχρονα, η εικόνα στις τράπεζες είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη του Νοεμβρίου. Η Τρ. Πειραιώς οδεύει προς κρατικοποίηση και αμέσως μετά προς επανα-ιδιωτικοποίηση, μια εξέλιξη η οποία κρίνεται credit positive από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Στο ίδιο πλαίσιο, οι συστημικές τράπεζες κλιμακώνουν τις διαδικασίες εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων τους, με βασικό όχημα τον «Ηρακλή 2». Τέλος, στο θετικό κλίμα συμβάλλει και η αναμονή για τη δρομολόγηση μιας σειράς εταιρικών deals, όπως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι διαγωνισμοί αξιοποίησης των ναυπηγείων, η πώληση των εργοστασίων της ΛΑΡΚΟ κοκ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News