Business & Finance Παρασκευή 4/12/2020, 11:13 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΙΟΝΗΣ
BUSINESS & FINANCE

Στάση αναμονής από το Χρηματιστήριο Αθηνών

Το ενδιαφέρον στη μετοχή του Ελλάκτορα

Φωτ. Intimenews

Κατεύθυνση αναζητάει το Χρηματιστήριο Αθηνών, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να εμφανίζει σημάδια κόπωσης, μετά τη συμπλήρωση 10 συνεχόμενων ανοδικών κλεισιμάτων. Άλλωστε, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει και της δημοσίευσης των στοιχείων για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται και η εν εξελίξει διαμάχη ανάμεσα στους μετόχους του Ελλάκτορα. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης, λίγο μετά το εναρκτήριο καμπανάκι, καταγράφει οριακά κέρδη της τάξης του 0,10% και διαμορφώνεται στις 767 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 765 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 773 μονάδες. Μάλιστα, σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης, παραμένει σχεδόν αμετάβλητος. Ο τζίρος κυμαίνεται στα 7,2 εκατ. ευρώ, επίπεδα παρόμοια με ό,τι έχουμε συνηθίσει τις τελευταίες ημέρες, καθώς από το πρωί έχουν ανταλλάξει χέρια περίπου 4 εκατ. τεμάχια. 

Τραπεζική ουδετερότητα

O τραπεζικός κλάδος, σε μία εκκίνηση καρμπόν με τη χθεσινή, καταγράφει οριακές διακυμάνσεις, παραμένοντας στο τεχνικό όριο των 445 μονάδων. Άλλωστε, οι μετοχές του δείκτη παρουσιάζουν απειροελάχιστες μεταβολές, με εξαίρεση την Τρ. Πειραιώς και την Attica Bank. Πιο αναλυτικά:

  • Attica Bank +1,53% 0,2330 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +1,18% 1,197 ευρώ
  • Alpha Bank +0,76% 0,796 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,28% 1,795 ευρώ
  • Eurobank -0,19% 0,5340 ευρώ

Το ενδιαφέρον στον Ελλάκτορα

Όσον αφορά το ταμπλό, το ενδιαφέρον όλων εστιάζει στη μετοχή του Ελλάκτορα, μετά τις χθεσινές εξελίξεις και το αίτημα του ολλανδικού fund Reggeborgh για αλλαγή διοίκησης και διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου. Μία εξέλιξη, η οποία επί της ουσίας αντανακλά τις διαφωνίες των Ολλανδών, οι οποίοι ελέγχουν περίπου το 35% των μετοχών, και των αδερφών Καλλιτσάντση, οι οποίοι ελέγχουν περίπου το 27% των μετοχών. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil συνεχίζει την ανοδική πορεία, καταγράφοντας αύξηση άνω του 1,50%, ενώ στο υπόλοιπο ταμπλό αγοραστές και πωλητές επιδίδονται σε διαρκείς αψιμαχίες. Συνολικά, αυτή την ώρα, 37 μετοχές κινούνται ανοδικά, 27 καθοδικά, ενώ έξι παραμένουν αμετάβλητες. 

Προς πέμπτη εβδομάδα κερδών

Παρά τη σημερινή μεταβλητότητα, η ελληνική αγορά ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει ακόμη ένα θετικό πενθήμερο, συμπληρώνοντας την 5η διαδοχική εβδομάδα κερδών, ένα από τα μεγαλύτερα σερί στην ιστορία της. Είναι σαφές πλέον, ότι οι μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις έχουν επιστρέψει στη Λεωφόρο Αθηνών, κάτι το οποίο καθιστά τον Γενικό Δείκτη περισσότερο ανθεκτικό στις έντονες διακυμάνσεις και στις συνεχείς αλλαγές προσήμων.

Ο στόχος για την πλειοψηφία των επενδυτών είναι εντός των περίπου 3,5 εβδομάδων, οι οποίες απομένουν για το τέλος του 2020, να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η ζημιά του έτους τόσο στον Γενικό Δείκτη όσο και στις τράπεζες. Άλλωστε, μετά τα κέρδη – ρεκόρ του Νοεμβρίου, η ετήσια «χασούρα» ανέρχεται σε λιγότερο από 20% και 55%, αντίστοιχα. 

«Στην ουσία, αυτό που πραγματικά συμβαίνει, είναι ότι η Ελλάδα ακολουθεί και πάλι την πορεία των αναδυόμενων αγορών (σ.σ. γιατί εκεί ανήκει), οι οποίες ενισχύονται δυναμικά με την πτώση του δολαρίου. Δεδομένου ότι οι διεθνείς αγορές καλύπτουν η μία μετά την άλλη τις απώλειες της πανδημίας, το Χ.Α. συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες να ακολουθήσει και να πραγματοποιήσει ένα δυναμικό κλείσιμο για το 2020» επισημαίνει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο moneyreview.gr, ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, senior portofolio manager στην XSpot. 

Τα στηρίγματα της αγοράς

Σ’ αυτή την πορεία, εξάλλου, η ελληνική αγορά έχει πολλαπλούς συμμάχους, όπως για παράδειγμα τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχει απομακρυνθεί παρασάγγας από το ιστορικό χαμηλό των πρώτων ημερών του Νοεμβρίου (σ.σ. 234 μονάδες), ενώ επιτέλους κινείται σε μια κατεύθυνση επίλυσης του μόνιμου «βραχνά» των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα εταιρικά deals αποτελούν ακόμη έναν κρίσιμο παράγοντα, με το ενδιαφέρον όλων να εστιάζει κυρίως στον Ελλάκτωρα και την Εθνική Ασφαλιστική. 

«Το “ξύπνημα” των τραπεζών, το απίστευτο turn-around story της ΔΕΗ, η οποία πλέον μετατρέπεται σε ένα ισχυρό growth story με πολύ ελκυστικές προοπτικές, ικανότατη και διορατικότατη διοίκηση, και ο ΟΠΑΠ που παραδοσιακά συγκεντρώνει ισχυρά χαρτοφυλάκια, οδηγούν το Χ.Α. σε μια ξέφρενη ανοδική πορεία που στόχο έχει τα υψηλά έτους στις 948 μονάδες, δηλαδή περιθώριο ανόδου σχεδόν 25% από τα τρέχοντα επίπεδα» εξηγεί, στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Αλωνιστιώτης.

Σήμερα τα στοιχεία για το ΑΕΠ

Σήμερα, εντωμεταξύ, αναμένεται να δημοσιευθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τα προκαταρκτικά στοιχεία της οικονομίας για το γ’ τρίμηνο του 2020. Με δεδομένη την ύφεση του α’ (0,9%) και του β’ (15,2%) τριμήνου, αλλά και τις επιπτώσεις του lockdown στο εν εξελίξει δ’ τρίμηνο, τα μεγέθη για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου συνιστούν παράμετρο – κλειδί για το συνολικό ύψος της ύφεσης εντός του 2020. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News