Business & Finance Παρασκευή 4/12/2020, 13:53 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΙΟΝΗΣ
BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Αψιμαχίες στο ταμπλό και κατοχύρωση κερδών

Χρηματιστήριο: Αψιμαχίες στο ταμπλό και κατοχύρωση κερδών

Χωρίς κατεύθυνση και με συνεχείς εναλλαγές προσήμων συνεχίζεται η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς αγοραστές και πωλητές έχουν επιδοθεί σε διαρκείς αψιμαχίες. Μάλιστα, η κατάσταση δεν άλλαξε ούτε με τη δημοσίευση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, κάτι το οποίο φαίνεται ότι είχε ήδη προεξοφληθεί από την αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της ημέρας, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές απώλειες της τάξης του 0,16% και διαμορφώνεται στις 765,60 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 764 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 773 ημέρες. Σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (766 μονάδες) δε, η κατάσταση παραμένει σχεδόν αμετάβλητη. 

Ο τζίρος, από την πλευρά του, κυμαίνεται στα 26 εκατ. ευρώ, επίπεδα ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει τις τελευταίες ημέρες, καθώς από το πρωί έχουν ανταλλάξει χέρια περίπου 13,5 εκατ. τεμάχια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 51,9 δισ. ευρώ.

Χωρίς μεγάλο ενδιαφέρον στις τράπεζες

O τραπεζικός κλάδος, σε μια συνεδρίαση η οποία προσομοιάζει την χθεσινή, καταγράφει οριακές μεταβολές, παραμένοντας στο τεχνικό όριο των 440-445 μονάδων. Άλλωστε, οι μετοχές του δείκτη εμφανίζουν διακυμάνσεις εντός ενός στενού εύρους +/-1%, με εξαίρεση την Eurobank. Πιο αναλυτικά:

  • Τρ. Πειραιώς +0,42% 1,188 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0% 1,8 ευρώ
  • Alpha Bank -0,41% 0,750 ευρώ
  • Attica Bank -0,65% 0,228 ευρώ
  • Eurobank -1,31% 0,5284 ευρώ

Το ενδιαφέρον στον Ελλάκτορα

Όσον αφορά το ταμπλό, το ενδιαφέρον όλων εστιάζει στη μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία διολισθαίνει κατά σχεδόν -4%, μετά τις χθεσινές εξελίξεις και το αίτημα του ολλανδικού fund Reggeborgh για αλλαγή διοίκησης και διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου. Μία εξέλιξη, η οποία επί της ουσίας αντανακλά τις διαφωνίες των Ολλανδών, οι οποίοι ελέγχουν περίπου το 35% των μετοχών, και των αδερφών Καλλιτσάντση, οι οποίοι ελέγχουν περίπου το 27% των μετοχών. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil συνεχίζει την ανοδική πορεία, καταγράφοντας αύξηση άνω του 2%, ενώ στο υπόλοιπο ταμπλό αγοραστές και πωλητές επιδίδονται σε διαρκείς αψιμαχίες. Συνολικά, αυτή την ώρα, 49 μετοχές κινούνται ανοδικά, 37 καθοδικά, ενώ 14 παραμένουν αμετάβλητες.

Οι μετοχές με τον μεγαλύτερο τζίρο συναλλαγών 

  • Motor Oil +2,14% 2,8 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ -0,10% 2,4 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ -1,12% 2,3 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank -0,41% 2,1 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0% 1,9 εκατ. ευρώ

Οι μετοχές με τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών

  • Eurobank -1,31% 2,7 εκατ. τεμάχια
  • Alpha Bank -0,41% 2,7 εκατ. τεμάχια
  • MIG +2,50% 1,7 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα -% 1 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς +0,42% 930 χιλ. τεμάχια

Προς πέμπτη εβδομάδα κερδών

Παρά τη σημερινή μεταβλητότητα, η ελληνική αγορά ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει ακόμη ένα θετικό πενθήμερο, συμπληρώνοντας την 5η διαδοχική εβδομάδα κερδών, ένα από τα μεγαλύτερα σερί στην ιστορία της. Είναι σαφές πλέον, ότι οι μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις έχουν επιστρέψει στη Λεωφόρο Αθηνών, κάτι το οποίο καθιστά τον Γενικό Δείκτη περισσότερο ανθεκτικό στις έντονες διακυμάνσεις και στις συνεχείς αλλαγές προσήμων.

Ο στόχος για την πλειοψηφία των επενδυτών είναι εντός των περίπου 3,5 εβδομάδων, οι οποίες απομένουν για το τέλος του 2020, να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η ζημιά του έτους τόσο στον Γενικό Δείκτη όσο και στις τράπεζες. Άλλωστε, μετά τα κέρδη – ρεκόρ του Νοεμβρίου, η ετήσια «χασούρα» ανέρχεται σε λιγότερο από 20% και 55%, αντίστοιχα. 

«Στην ουσία, αυτό που πραγματικά συμβαίνει, είναι ότι η Ελλάδα ακολουθεί και πάλι την πορεία των αναδυόμενων αγορών (σ.σ. γιατί εκεί ανήκει), οι οποίες ενισχύονται δυναμικά με την πτώση του δολαρίου. Δεδομένου ότι οι διεθνείς αγορές καλύπτουν η μία μετά την άλλη τις απώλειες της πανδημίας, το Χ.Α. συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες να ακολουθήσει και να πραγματοποιήσει ένα δυναμικό κλείσιμο για το 2020» επισημαίνει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο moneyreview.gr, ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, senior portofolio manager στην XSpot. 

Τα στηρίγματα της αγοράς

Σ’ αυτή την πορεία, εξάλλου, η ελληνική αγορά έχει πολλαπλούς συμμάχους, όπως για παράδειγμα τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχει απομακρυνθεί παρασάγγας από το ιστορικό χαμηλό των πρώτων ημερών του Νοεμβρίου (σ.σ. 234 μονάδες), ενώ επιτέλους κινείται σε μια κατεύθυνση επίλυσης του μόνιμου «βραχνά» των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα εταιρικά deals αποτελούν ακόμη έναν κρίσιμο παράγοντα, με το ενδιαφέρον όλων να εστιάζει κυρίως στον Ελλάκτωρα και την Εθνική Ασφαλιστική. 

«Το “ξύπνημα” των τραπεζών, το απίστευτο turn-around story της ΔΕΗ, η οποία πλέον μετατρέπεται σε ένα ισχυρό growth story με πολύ ελκυστικές προοπτικές, ικανότατη και διορατικότατη διοίκηση, και ο ΟΠΑΠ που παραδοσιακά συγκεντρώνει ισχυρά χαρτοφυλάκια, οδηγούν το Χ.Α. σε μια ξέφρενη ανοδική πορεία που στόχο έχει τα υψηλά έτους στις 948 μονάδες, δηλαδή περιθώριο ανόδου σχεδόν 25% από τα τρέχοντα επίπεδα» εξηγεί, στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Αλωνιστιώτης.

Ύφεση 11,7% στο γ’ τρίμηνο

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο του 2020, τα οποία έδειξαν ύφεση 11,7% σε ετήσια βάση και ανάπτυξη 2,3% σε τριμηνιαία βάση. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαίωσε ότι η ύφεση παρέμεινε σε μονοψήφια επίπεδα για το 9μηνο του 2020. Παρόλα αυτά, διατήρησε στο 10,5% την εκτίμηση για τη συνολική ύφεση του έτους, επικαλούμενος τις επιπτώσεις του lockdown στο δ’ τρίμηνο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News