Business & Finance Παρασκευή 4/12/2020, 17:40
BUSINESS & FINANCE

Ράλι πέντε ανοδικών εβδομάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Κέρδη 2,36% για τον Γενικό Δείκτη

Ράλι πέντε ανοδικών εβδομάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πάνω από το τεχνικό όριο των 780 μονάδων κατάφερε να κλείσει, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάρη σ’ ένα αιφνίδιο ξέσπασμα των αγοραστών προς το τέλος της ημέρας. Κι αυτό, μάλιστα, παρά τις αρχικές ρευστοποιήσεις, οι οποίες έφεραν τον κύριο χρηματιστηριο δείκτη ακόμη και κάτω των 765 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξης του 2,36% και διαμορφώθηκε στις 784,95 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 764 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 789 μονάδες. Μάλιστα, σε σχέση με την Πέμπτη, καταγράφηκε άλμα σχεδόν 20 μονάδων. Ο τζίρος, από την πλευρά του, ξεπέρασε και πάλι το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, καθώς συνολικά άλλαξαν χέρια περισσότερα από 47 εκατ. τεμάχια.

Τραπεζικό ράλι άνω του +5%

Το απρόσμενο ράλι είχε την απόλυτη στήριξη του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος αφήνοντας πίσω τη μεταβλητότητα της χθεσινής ημέρας, εκτινάχθηκε κατά 5,56%, φλερτάροντας με το τεχνικό όριο των 470 μονάδων. Στο επίκεντρο των αγοραστών βρέθηκαν κατά κύριο λόγο οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank. Από κοντά ακολούθησαν και οι υπόλοιποι τραπεζικοί τίτλοι. Πιο αναλυτικά:

  • Εθνική Τράπεζα +8,81% 1,9585 ευρώ
  • Alpha Bank +4,84% 0,8282 ευρώ
  • Eurobank +4,19% 0,5574 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +3,97% 1,23 ευρώ
  • Attica Bank +2,83% 0,236 ευρώ

Χαρακτηριστικό της αλλαγής κλίματος είναι ότι λίγο πριν τις 2.00 το μεσημέρι, οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές παρουσίαζαν ήπιες διακυμάνσεις, μην υπερβαίνοντας το στενό έυρος του +/1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε σωρευτική άνοδο κατά 6,56%, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει συνολικά κέρδη άνω του 17%. Πρόκειται μάλιστα, για το 5ο διαδοχικό πανθήμερο, κατά το οποίο το Χρηματιστήριο Αθηνών κλείνει με θετικό πρόσημο. Η εξέλιξη αυτή, περιορίζει ακόμη περισσότερο τη ζημιά του 2020, η οποία πλέον ανέρχεται σε περίπου 15% για τον Γενικό Δείκτη και 45% για τις τράπεζες.

Ισχυρά στηρίγματα από τις εισηγμένες

Επενδυτική ώθηση καταγράφηκε σήμερα και στο ταμπλό, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να λαμβάνει ισχυρές στηρίξεις από μια σειρά εισηγμένων, όπως οι Fourlis (+3,97%), Viohalco (+2,04%), ΕΛΠΕ (+2,01%), Motor Oil (+5,54%), ΟΠΑΠ (+4,04%), Μυτιληναίο (+3,04%) κ.α. Άλλωστε, 88 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 26 καθοδικά, ενώ 12 παρέμειναν αμετάβλητες, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται στα 52,8 εκατ. ευρώ.

Ακόμη και η μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία ενδοσυνεδριακά διολίσθαινε κατά σχεδόν 4%, κατάφερε να απορροφήσει όλες τις αρχικές ρευστοποιήσεις και να τερματίσει στο +0,61%. Κι αυτό, μάλιστα, παρά το αίτημα του ολλανδικού fund Reggeborgh για αλλαγή διοίκησης και διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου. Μία εξέλιξη, η οποία επί της ουσίας αντανακλά τις διαφωνίες των Ολλανδών, οι οποίοι ελέγχουν περίπου το 35% των μετοχών, και των αδερφών Καλλιτσάντση, οι οποίοι ελέγχουν περίπου το 27% των μετοχών.

Οι μετοχές με τον μεγαλύτερο τζίρο συναλλαγών

  • Εθνική Τράπεζα +8,81% 9,7 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank +4,84% 9,6 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ 0% 9,5 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ +4,04% 8 εκατ. ευρώ
  • Motor Oil +5,54% 7,4 εκατ. ευρώ

Οι μετοχές με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών

  • Alpha Bank +4,84% 11,8 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank +4,19% 10,2 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα +8,81% 5,1 εκατ. τεμάχια
  • MIG +4,17% 3,7 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς +3,97% 3,7 εκατ. τεμάχια

Πέμπτη εβδομάδα κερδών

Η ελληνική αγορά, όπως προαναφέρθηκε, κατάφερε να αποχαιρετίσει ακόμη ένα θετικό πενθήμερο, συμπληρώνοντας την 5η διαδοχική εβδομάδα κερδών, ένα από τα μεγαλύτερα σερί στην ιστορία της. Είναι σαφές πλέον, ότι οι μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις έχουν επιστρέψει στη Λεωφόρο Αθηνών, κάτι το οποίο καθιστά τον Γενικό Δείκτη περισσότερο ανθεκτικό στις έντονες διακυμάνσεις και στις συνεχείς αλλαγές προσήμων.

«Στην ουσία, αυτό που πραγματικά συμβαίνει, είναι ότι η Ελλάδα ακολουθεί και πάλι την πορεία των αναδυόμενων αγορών (σ.σ. γιατί εκεί ανήκει), οι οποίες ενισχύονται δυναμικά με την πτώση του δολαρίου. Δεδομένου ότι οι διεθνείς αγορές καλύπτουν η μία μετά την άλλη τις απώλειες της πανδημίας, το Χ.Α. συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες να ακολουθήσει και να πραγματοποιήσει ένα δυναμικό κλείσιμο για το 2020» επισημαίνει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο moneyreview.gr, ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, senior portofolio manager στην XSpot. 

Τα στηρίγματα της αγοράς

Σ’ αυτή την πορεία, εξάλλου, η ελληνική αγορά έχει πολλαπλούς συμμάχους, όπως για παράδειγμα τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχει απομακρυνθεί παρασάγγας από το ιστορικό χαμηλό των πρώτων ημερών του Νοεμβρίου (σ.σ. 234 μονάδες), ενώ επιτέλους κινείται σε μια κατεύθυνση επίλυσης του μόνιμου «βραχνά» των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα εταιρικά deals αποτελούν ακόμη έναν κρίσιμο παράγοντα, με το ενδιαφέρον όλων να εστιάζει κυρίως στον Ελλάκτωρα και την Εθνική Ασφαλιστική. 

«Το “ξύπνημα” των τραπεζών, το απίστευτο turn-around story της ΔΕΗ, η οποία πλέον μετατρέπεται σε ένα ισχυρό growth story με πολύ ελκυστικές προοπτικές, ικανότατη και διορατικότατη διοίκηση, και ο ΟΠΑΠ που παραδοσιακά συγκεντρώνει ισχυρά χαρτοφυλάκια, οδηγούν το Χ.Α. σε μια ξέφρενη ανοδική πορεία που στόχο έχει τα υψηλά έτους στις 948 μονάδες, δηλαδή περιθώριο ανόδου σχεδόν 25% από τα τρέχοντα επίπεδα» εξηγεί, στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Αλωνιστιώτης.

Ύφεση 11,7% στο γ’ τρίμηνο

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο του 2020, τα οποία έδειξαν ύφεση 11,7% σε ετήσια βάση και ανάπτυξη 2,3% σε τριμηνιαία βάση. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαίωσε ότι η ύφεση παρέμεινε σε μονοψήφια επίπεδα για το 9μηνο του 2020. Παρόλα αυτά, διατήρησε στο 10,5% την εκτίμηση για τη συνολική ύφεση του έτους, επικαλούμενος τις επιπτώσεις του lockdown στο δ’ τρίμηνο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News