Business & Finance Δευτέρα 2/11/2020, 17:23
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

JP Morgan: Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο για τα CoCos της Τρ. Πειραιώς

JP Morgan: Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο για τα CoCos της Τρ. Πειραιώς

Η μη πληρωμή του κουπονιού των CoCos και η αυτόματη μετατροπή τους σε μετοχές, με την αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας από το 26% στο 61%, σε βάρος των μετόχων μειοψηφίας, είναι σύμφωνα με την JP Morgan το πιθανότερο σενάριο για την Τράπεζα Πειραιώς. Μία τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτούσε μία σειρά από δράσεις αναδιάρθρωσης μέσα στο 2021 και επομένως είναι βραχυπρόθεσμα επώδυνη αλλά μακροπρόθεσμα επωφελής για τη μετοχή, η οποία διαπραγματεύεται σε distressed επίπεδα, στις 0,05 φορές το book value, τονίζουν οι αναλυτές του οίκου. 

Η JP Morgan θυμίζει ότι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε πτώση 31% την περασμένη εβδομάδα, εν όψει της πληρωμής κουπονιού 165 εκατ. ευρώ για τα CoCos στις 2 Δεκεμβρίου. «Πιστεύουμε ότι η Πειραιώς έχει τη ρευστότητα και την προθυμία να πληρώσει σε μετρητά, αλλά θα είναι η άποψη του SSM που θα αποφασίσει την τύχη του εργαλείου. Εάν ο SSM αποφασίσει να ευθυγραμμιστεί με τη σύσταση της ΕΚΤ για τους περιορισμούς στη διανομή, η Πειραιώς θα μπορούσε να αναγκαστεί είτε να πληρώσει σε μετοχές ή να απαλείψει εντελώς την πληρωμή του κουπονιού», εξηγεί η JP Morgan, χαρακτηρίζοντας το τελευταίο σενάριο ως το πιο πιθανό. 

Σύμφωνα με την ανάλυση, μία άμεση αύξηση κεφαλαίου δεν βρίσκεται στο τραπέζι, όμως η ιδέα έχει πια βγει στον αέρα. «Από τις συζητήσεις μας με τους επενδυτές, λίγοι διαφωνούν με την ιδέα ότι η επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέσω μιας αύξησης κεφαλαίου θα ήταν επωφελής για το επενδυτικό case, παρά το βραχυπρόθεσμο πλήγμα για τους μετόχους μειοψηφίας», σημειώνει η JP Morgan. Επομένως γιατί απορρίφθηκε το σχέδιο; Ο οίκος εξηγεί ότι το χρονοδιάγραμμα θα ήταν πολύ σφικτό ώστε το ΤΧΣ και η τράπεζα να καταλήξουν σε μια απόφαση αυτής της έκτασης και να πραγματοποιήσουν την αύξηση κεφαλαίου πριν από την πληρωμή του κουπονιού στις 2 Δεκεμβρίου, με δεδομένο και το ευμετάβλητο κλίμα στις αγορές.  Επιπλέον, το ισχύον νομικό πλαίσιο θα απέτρεπε το ΤΧΣ από το να συμμετάσχει στην αύξηση, χωρίς το ποσοστό του να μειωθεί στο 9% από το 26% που είναι σήμερα (με δεδομένο ότι το ΤΧΣ μπορεί να παρέχει κεφαλαιακή στήριξη μόνο για την κάλυψη αναγκών, αλλά η Τράπεζα Πειραιώς έχει επαρκή κεφάλαια). 

Καθώς η πληρωμή του κουπονιού της 2ας Δεκεμβρίου φέρνει την Τράπεζα Πειραιώς σε ένα σταυροδρόμι, η JP Morgan εκτιμά ότι η κατάσταση αυτή ίσως να είναι μία ευκαιρία για την αντιμετώπιση ενός από τα βασικά ζητήματα που έχει κληρονομήσει η τράπεζα, και ενδεχομένως για τη βελτίωση του επενδυτικού case μακροπρόθεσμα, ειδικά εάν ακολουθήσουν και άλλα μέτρα, όπως μια αύξηση κεφαλαίου, για την επιτάχυνση της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. 

«Για εμάς, τα CoCos απλά δεν είναι ένα βιώσιμο εργαλείο μακροπρόθεσμα, καθώς περιορίζουν σημαντικά τα περιθώρια κινήσεων της διοίκησης», σημειώνουν οι αναλυτές και ενώ αναγνωρίζουν ότι η μετατροπή σε μετοχές είναι η πιο δραστική από όλες τις πιθανότητες, εντούτοις απομακρύνει ένα από τα βασικά αρνητικά σημεία του επενδυτικού case της Πειραιώς και κάνει τη μετοχή προσβάσιμη σε ένα μεγαλύτερο εύρος μακροπρόθεσμων επενδυτών. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News