ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλό 19 μηνών στο Χρηματιστήριο – Πώς τα κατάφερε

Στις 929 μονάδες ο Γ.Δ. με άνοδο 1,63%

Υψηλό 19 μηνών στο Χρηματιστήριο – Πώς τα κατάφερε

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 μηνών αναρριχήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έδωσε συνέχεια στην ανοδική τάση του Αυγούστου, λαμβάνοντας ώθηση τόσο από τις τράπεζες όσο κυρίως από τα blue chips.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ισχυρή άνοδο της τάξης του 1,63% και ενισχύθηκε στις 929,26 μονάδες (υψηλό ημέρας), κερδίζοντας σχεδόν 15 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (914,39 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 14 μονάδες (από 915,29 έως 929,26 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, αγγίζοντας τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Η ελληνική αγορά, χάρη στο θετικό κλίμα των τελευταίων ημερών, κατάφερε να φθάσει μία ανάσα από τις αντιστάσεις των 930 μονάδων, ανακτώντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020, δηλαδή πριν το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης. 

Το σημερινό επίτευγμα εδράστηκε στα ισχυρά στηρίγματα τόσο των τραπεζών, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να κλείνει άνω του +2%, όσο και των blue chips, όπου οι μετοχές των Ελλάκτωρ (7,2%) και ΕΛΠΕ (5,9%) ξεχώρισαν εντυπωσιακά. 

Χαρακτηριστικό του αγοραστικού κλίματος ήταν το γεγονός ότι μόλις μία εισηγμένη (η μετοχή της Jumbo) από τα blue chips έκλεισε σε αρνητικό έδαφος. Κι αυτή, υποχωρώντας μόλις κατά 0,2%. 

Πώς φθάσαμε στο νέο πανδημικό υψηλό 

Η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε σε ακόμη μία συνεδρίαση να συντηρήσει την ανοδική βραχυπρόθεσμη τάση, διασπώντας με πειστικότητα τις αντιστάσεις των 920 μονάδων (για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο) και φθάνοντας στις αντιστάσεις των 930 μονάδων για πρώτη φορά μέσα στην πανδημική περίοδο.

Οπωσδήποτε, σημαντικό ρόλο σ’ αυτό διαδραμάτισε η πρόσφατη ομιλία του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, ο οποίος αφενός προειδοποίησε έγκαιρα τους επενδυτές ότι επίκεται σταδιακή απόσυρση της φθηνής ρευστότητας (tapering), αφετέρου διαβεβαίωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα.

Οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ από το Τζάκσον Χολ λειτούργησαν καταπραϋντικά στις ανησυχίες των αναλυτών, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί μια βίαιη διόρθωση των αγορών και τα διεθνή χρηματιστήρια να παραμείνουν κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για υψηλούς ρυθμούς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας (χάρη σε τουρισμό και Ταμείο Ανάκαμψης), δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για τη διατήρηση του θετικού outlook της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς. 

Βέβαια, όπως έχουμε επανειλημμένως επισημάνει, για τον μεγάλο στόχο των 1.000 μονάδων θα πρέπει να γίνουν σημαντικές υπερβάσεις, και κυρίως να υπάρξει αισθητή αύξηση του συναλλαγματικού τζίρου προς τα επίπεδα των 80 – 100 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Κέρδη συνέχειας για την ΕΤΕ

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος αποτέλεσε βασικό στήριγμα στον Γενικό Δείκτη, καθώς αυξήθηκε κατά 0,99% και τερμάτισε στις 562,25 μονάδες, διασπώντας με επιτυχία τις αντιστάσεις των 560 μονάδων.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,4% και τα 2,56 ευρώ, χάρη στη φημολογία περί θετικής έκπληξης στα δεδομένα των «κόκκινων» δανείων. Άνοδο κατά 1,5% παρουσίασε και η μετοχή της Eurobank, η οποία ανέκτησε με άνεση το τεχνικό σημείο του 0,8 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς κυμάνθηκε σταθεροποιητικά στο 1,41 ευρώ, καθώς αυξήθηκε οριακά κατά 0,1%, ενώ σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διατηρήθηκε στο επίπεδο του 1,16 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +0,09% 1,161 ευρώ
  • Attica Bank +0,75% 0,135 ευρώ
  • Eurobank +1,51% 0,806 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +2,36% 2,564 ευρώ
  • Πειραιώς +0,14% 1,41 ευρώ

Κυριαρχία των αγοραστών

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές κυριάρχησαν πλήρως στο ταμπλό, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να εκτινάσσεται κατά 7,2% και το 1,58 ευρώ, εν μέσω των διαδοχικών μετοχικών μεταβολών.

Από εκεί και πέρα, σημαντικά στηρίγματα παρείχαν και οι μετοχές των ΕΛΠΕ (επίκειται ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Υποδομών) – ΕΥΔΑΠ, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5,9% και κατά 5,6%, αντίστοιχα. 

Η μετοχή της Viohalco, από την πλευρά της, τερμάτισε στο +3,75% και τα 4,7 ευρώ, ενώ οι μετοχές των ΕΧΑΕ, Mytilineos και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ εμφάνισαν κέρδη άνω του 2%. Κατά 2,7% ενισχύθηκε και η μετοχή της Coca – Cola. 

Συνολικά, 88 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 28 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 66,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News