BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Δοκιμάζει και τις 920 μονάδες – «Βλέπει» ξανά το υψηλό πανδημίας

Στις 920 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 0,6%

Χρηματιστήριο: Δοκιμάζει και τις 920 μονάδες – «Βλέπει» ξανά το υψηλό πανδημίας

Το τεχνικό σημείο των 920 μονάδων δοκιμάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στην αρχή της εβδομάδας κινείται ήπια ανοδικά, έχοντας ως στόχο την ανάκτηση των προ-πανδημίας επιπέδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,61% και διαμορφώνεται στις 920,17 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (914,39 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 915,29 έως 920,19 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο.

Η ελληνική αγορά φαίνεται ότι διατηρεί την ανοδική βραχυπρόθεσμη τάση, δοκιμάζοντας εκ νέου τις 920 μονάδες (για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο), οι οποίες αποτελούν και το υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της πανδημίας (Φεβρουάριος του 2020).

Οπωσδήποτε, σημαντικό ρόλο σ’ αυτό διαδραματίζουν οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, ο οποίος αφενός προειδοποίησε έγκαιρα τους επενδυτές ότι επίκεται σταδιακή απόσυρση της φθηνής ρευστότητας (tapering), αφετέρου διαβεβαίωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα.

Οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ λειτούργησαν κατασταλτικά στις ανησυχίες των αναλυτών, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί μια βίαιη διόρθωση των αγορών και τα διεθνή χρηματιστήρια να παραμείνουν κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για υψηλούς ρυθμούς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας (χάρη σε τουρισμό και Ταμείο Ανάκαμψης), δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τη διατήρηση του θετικού outlook της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς. Βέβαια, όπως έχουμε επανειλημμένως επισημάνει, για τον μεγάλο στόχο των 950 και των 1.000 μονάδων θα πρέπει να γίνουν σημαντικές υπερβάσεις.

Στηρίγματα από τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος συνιστά το βασικό στήριγμα του Γενικού Δείκτη, καθώς λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών (11.00) αυξάνεται κατά 1% και διαμορφώνεται στις 562 μονάδες, διασπώντας τις αντιστάσεις των 560 μονάδων.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύεται κατά 1,4% και τα 2,54 ευρώ, χάρη στη φημολογία περί θετικής έκπληξης στα δεδομένα των «κόκκινων» δανείων. Άνοδο κατά 1,2% παρουσιάζει και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,42 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank ανακτά το τεχνικό σημείο του 0,8 ευρώ, καθώς αυξάνεται κατά 0,8%, ενώ σχεδόν αμετάβλητη παραμένει η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διατηρείται στο επίπεδο του 1,16 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +0,17% 1,162 ευρώ
  • Attica Bank +0,75% 0,135 ευρώ
  • Eurobank +0,83% 0,8006 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1,40% 2,54 ευρώ
  • Πειραιώς +1,21% 1,425 ευρώ

Κυριαρχία των αγοραστών

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές έχουν κυριαρχήσει σχεδόν πλήρως, με τις μετοχές των ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ και Aegean να ξεχωρίζουν, εμφανίζοντας κέρδη άνω του 1,5%.

Άνω του 1% ενισχύονται και οι μετοχές των Coca – Cola, Viohalco, EXAE, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Mytilineos και Τέρνα Ενεργειακή. Αντίθετα, απολύτως ελεγχόμενες πιέσεις ασκούνται στις μετοχές των ΟΤΕ, Σαράντης και Lamda Development (-0,1% έως -0,2%).

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 57 μετοχές κινούνται ανοδικά, 12 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 66 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News