BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Πρόσω ολοταχώς για το υψηλό 1,5 έτους

Στις 925 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 1,2%

Χρηματιστήριο: Πρόσω ολοταχώς για το υψηλό 1,5 έτους

Σταθερά βήματα προς το υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της πανδημίας πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κρατάει ζωντανή την ανοδική τάση, παρά την έλλειψη σημαντικών συναλλαγματικών όγκων.

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης (13.55), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 1,21% και ενισχύεται στις 925,47 μονάδες, κερδίζοντας 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (914,39 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11,5 μονάδες (από 915,29 έως 926,68 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 24 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες περίπου 3μιση ώρες.

Η ελληνική αγορά διατηρεί το πόδι στο γκάζι, λαμβάνοντας ισχυρά στηρίγματα από τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αυξάνεται κατά σχεδόν 3%. Σημαντική άνοδο εμφανίζει και η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία εκτινάσσεται στο +7,5%, ενώ άνω του +3% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της Viohalco.

Χαρακτηριστικό του σημερινού ανοδικού κλίματος είναι το γεγονός ότι αυτή την στιγμή μόλις μία εισηγμένη (η μετοχή του ΟΤΕ) από τα blue chips βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος. Κι αυτή, υποχωρώντας μόλις κατά 0,2%. 

Πώς οδηγούμαστε στο υψηλό πανδημίας

Η Λεωφόρος Αθηνών, όπως αποδεικνύεται από το πρωί, καταφέρνει να συντηρήσει την ανοδική βραχυπρόθεσμη τάση, διασπώντας τις αντιστάσεις των 920 μονάδων (για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο), οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της πανδημίας (Φεβρουάριος του 2020).

Οπωσδήποτε, σημαντικό ρόλο σ’ αυτό διαδραματίζουν οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, ο οποίος αφενός προειδοποίησε έγκαιρα τους επενδυτές ότι επίκεται σταδιακή απόσυρση της φθηνής ρευστότητας (tapering), αφετέρου διαβεβαίωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα.

Οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ λειτούργησαν κατασταλτικά στις ανησυχίες των αναλυτών, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί μια βίαιη διόρθωση των αγορών και τα διεθνή χρηματιστήρια να παραμείνουν κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για υψηλούς ρυθμούς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας (χάρη σε τουρισμό και Ταμείο Ανάκαμψης), δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τη διατήρηση του θετικού outlook της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς. 

Βέβαια, όπως έχουμε επανειλημμένως επισημάνει, για τον μεγάλο στόχο των 950 και των 1.000 μονάδων θα πρέπει να γίνουν σημαντικές υπερβάσεις, και κυρίως να υπάρξει αύξηση του συναλλαγματικού τζίρου. 

Ράλι για την ΕΤΕ

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος συνιστά το βασικό στήριγμα του Γενικού Δείκτη, καθώς αυξάνεται κατά 1,43% και διαμορφώνεται στις 564,69 μονάδες, διασπώντας με επιτυχία τις αντιστάσεις των 560 μονάδων.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύεται κατά 2,87% και τα 2,57 ευρώ, χάρη στη φημολογία περί θετικής έκπληξης στα δεδομένα των «κόκκινων» δανείων. Άνοδο κατά 1,8% παρουσιάζει και η μετοχή της Eurobank, η οποία ανακτά με άνεση το τεχνικό σημείο του 0,8 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς κυμαίνεται στο 1,41 ευρώ, καθώς αυξάνεται ήπια κατά 0,8%, ενώ σχεδόν αμετάβλητη παραμένει η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διατηρείται στο επίπεδο του 1,16 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +0,34% 1,165 ευρώ
  • Attica Bank +1,64% 0,1362 ευρώ
  • Eurobank +1,84% 0,8086 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +2,87% 2,577 ευρώ
  • Πειραιώς +0,71% 1,418 ευρώ

Κυριαρχία των αγοραστών

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές έχουν κυριαρχήσει πλήρως, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να εκτινάσσεται κατά 7,8% και το 1,59 ευρώ, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, εν μέσω των διαδοχικών μετοχικών μεταβολών.

Από εκεί και πέρα, σημαντικά στηρίγματα παρέχουν και οι μετοχές των ΕΛΠΕ (επίκειται ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Υποδομών) – Viohalco, οι οποίες αυξάνονται κατά περίπου 3,5%. Η μετοχή της ΕΧΑΕ, από την πλευρά της, βρίσκεται στο +2,4%, ενώ άνω του 2% διαμορφώνονται τα κέρδη για τη μετοχή της Coca – Cola. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.55), 82 μετοχές κινούνται ανοδικά, 25 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 66,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News