Business & Finance Πέμπτη 29/07/2021, 21:03
ΑΓΟΡΕΣ

Ελληνικά Ομόλογα: «Ψήφος εμπιστοσύνης» από τους επενδυτές – Στο 0,60% η απόδοση στη 10ετία

Ελληνικά Ομόλογα: «Ψήφος εμπιστοσύνης» από τους επενδυτές – Στο 0,60% η απόδοση στη 10ετία

Αδιαφιλονίκητοι πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν, έχοντας ως στήριγμα την άπλετη υποστήριξη της ΕΚΤ, η οποία στην τελευταία της συνεδρίαση διαβεβαίωσε ότι η αναθεώρηση του στόχου της σημαίνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Η σταθερή «χείρα βοηθείας» της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τα νέα κονδύλια που αναμένεται να εκταμιευθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης δίδουν για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία την ευκαιρία στον ευρωπαϊκό Νότο να «να ονειρεύεται ξανά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το Bloomberg, γεγονός που ευνοεί τα μέγιστα τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας που αξιολογούνται σε χαμηλότερες επενδυτικές βαθμίδες.

Η απόδοση της ελληνικής 10ετίας αποκλιμακώθηκε περαιτέρω στη σημερινή συνεδρίαση, αγγίζοντας το 0,60%, σε επίπεδο χαμηλότερο από του αντίστοιχου ιταλικού, που κινήθηκε στο 0,61%, με το spread στις 108 μονάδες βάσης. Προς στιγμή, μάλιστα διαπέρασε πτωτικά το επίπεδο του 0,60, φθάνοντας το 0,59%, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να σταθεροποιηθεί σε αυτό. 

Πιο ορμητική η καθοδική κίνηση των αποδόσεων στην πενταετία, όπου διολίσθησε στο νέο ιστορικό χαμηλό του -0,16%, ενώ σε αρνητικό έδαφος έχει μπεί από τη συνεδρίαση της Τρίτης και η απόδοση του τίτλου με λήξη το 2027, στο -0,03%. Ωστόσο, λόγω θερινής ραστώνης, ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ έχει περιοριστεί τον τελευταίο καιρό συγκριτικά με τα νούμερα των προηγούμενων εβδομάδων. Σήμερα διαμορφώθηκε στα 84 εκατ.ευρώ, όλα στη 10ετία, εκ των οποίων τα 52 εκατ.ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. 

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές Ιουλίου, η απόδοση της ελληνικής 10ετίας έχει υποχωρήσει 22 μονάδες βάσης, καθώς άνοιξε το μήνα στο 0,82%. Αντίστοιχα, οι ιταλικές αποδόσεις έχουν αποκλιμακωθεί 21 μονάδες βάσης και οι γερμανικές 23 μονάδες βάσης. 

Σε επίπεδο συνολικών αποδόσεων, οι ελληνικοί τίτλοι έδωσαν στους επενδυτές 120% τα τελευταία πέντε χρόνια, την ώρα που τα ευρωπαϊκά ομόλογα έδωσαν 19%, τα αμερικανικά 13%, τα ασιατικά 8% και τα παγκόσμια 13%, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Bloomberg.

Όσο για τη μεταβλητότητά τους, έχει πέσει από το 69% που ήταν το 2015 στο 3,8%, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα του παγκόσμιου μέσου όρου και πολύ κοντά στα αμερικανικά ομόλογα, που θεωρούνται τα ασφαλέστερα στον κόσμο.

Οι υπόλοιπες αποδόσεις του ευρώ

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πήγαν κόντρα στο ανοδικό ρεύμα των αποδόσεων στις υπόλοιπες αγορές κρατικού χρέους του ευρώ. Την αφορμή για την ανοδική διόρθωση των αποδόσεων έδωσαν τα στοιχεία για το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη που εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό και τον πληθωρισμό στη Γερμανία που ξεπέρασε τις αρχικές προβλέψεις των αναλυτών. 

Οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκαν τον Ιούλιο, με αρκετά γερμανικά κρατίδια να ανακοινώνουν ρυθμό αύξησης μεταξύ 3,4% έως 4,3%, γεγονός που σημαίνει ότι σε ομοσπονδιακό επίπεδο ο πληθωρισμός ξεπέρασε τις προβέψεις για 3,3% των αναλυτών του Reuters. Αντίστοιχα, το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε σε ύψη ρεκόρ τον Ιούλιο, παρότι η κάμψη του βαθμού αισιοδοξίας μεταξύ των καταναλωτών και ο βραδύτερος ρυθμός αύξησης ενδεχομένως να σηματοδοτούν ότι πλησιάζει το σημείο κορύφωσης. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς γύρισε σε άνοδο δύο μονάδων βάσης, στο -0,43%, μετά την αρχική του υποχώρηση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο στο -0,46% στην αρχή της συνεδρίασης. Πρόκειται για την πρώτη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια εβδομάδας. «Στην αγορά επικρατεί η ανακούφιση ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν έγινε πιο επιθετική στη συνεδρίαση της Τετάρτης και αυτό βελτίωσε το κλίμα και την τάση ανάληψης ρίσκου στις αγορές», αναφέρει ο αναλυτής της ING Αντουάν Μπουβέ. Ο ίδιος αποδίδει την άνοδο του κόστους δανεισμού στα στοιχεία της Ευρωζώνης. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News