Business & Finance Δευτέρα 26/07/2021, 21:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ελληνικά ομόλογα: Στήριξη διαρκείας από την ΕΚΤ – Πού θα κινηθούν τα spreads τα επόμενα χρόνια

Ελληνικά ομόλογα: Στήριξη διαρκείας από την ΕΚΤ – Πού θα κινηθούν τα spreads τα επόμενα χρόνια

Αρνητικά επιτόκια έως και το 2025 και στήριξη διαρκείας στη λεγόμενη «περιφέρεια» της Ευρωζώνης αναμένει η Capital Economics στη βάση και των πρόσφατων ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το περιβάλλον αυτό είναι βεβαίως άκρως ευνοϊκό για τα ελληνικά ομόλογα. Η χώρα μας έχει ουσιαστικά τη μεγάλη ευκαιρία να δει το κόστος δανεισμού μέσα στην επόμενη τετραετία να διατηρείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, λειτουργώντας ως ουσιαστικό στήριγμα στην διαδικασία της ανάκαμψης, αλλά και στην προσπάθεια για επιστροφή σε δημοσιονομική πειθαρχία. 

Όπως επισημαίνουμε και στη σημερινή στήλη του MoneyReview η Ελλάδα απολαμβάνει τη «θαλπωρή» της Κριστίν Λαγκάρντ- μία θαλπωρή που δεν θα έπρεπε να θεωρείται καθόλου δεδομένη και αυτονόητη, από τη στιγμή που το αξιόχρεο της Ελλάδας παραμένει εκτός επενδυτικής βαθμίδας και αυτό δεν προβλέπεται να αλλάξει σύντομα. 

Η επιλογή της ΕΚΤ να επεκτείνει τόσο τη χρονική περίοδο των αρνητικών επιτοκίων όσο και να διατηρήσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων είναι άκρως επωφελής για τον Νότο και την Ελλάδα, όπως αναγνωρίζουν και οι αναλυτές της Capital Economics. 

Πριν από περίπου ένα χρόνο η CE είχε υποστηρίξει ότι τα spreads των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιφέρειας θα περιοριστούν αισθητά το 2020 και σε μικρότερο βαθμό το 2021. Η εκτίμηση αποδείχθηκε σωστή, αφού είδαμε ότι επέστρεψαν στα επίπεδα, που είχαμε να συναντήσουμε από το 2008. 

Όπως προειδοποιεί η CE, η ΕΚΤ δεν αναμένεται στο εξής να προσπαθήσει να τα ωθήσει σημαντικά χαμηλότερα, αφού η υπόθεση για περαιτέρω χαλάρωση έχει αποδυναμωθεί τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο τα στηρίγματα θα παραμείνουν για πολύ ακόμη. Σε αντίθεση άλλες κεντρικές τράπεζες μεγάλων οικονομιών, που έχουν βάλει μαχαίρι στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης ή έχουν ανοίξει τη συζήτηση για το πότε θα το κάνουν, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ διαμηνύουν ότι είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Υπολογίζεται ότι τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ και το φθηνό χρήμα στην ευρωζώνη θα διατηρηθούν για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια ακόμη, ενώ η ποσοτική χαλάρωση θα διατηρηθεί για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα- έως και λίγο πριν από την πρώτη αύξηση.

Υπό τις συνθήκες αυτές τόσο το 2022 όσο και το 2023 τα ελληνικά και ιταλικά spreads προβλέπεται να διατηρθούν στα σημερινά επίπεδα των 100 μονάδων βάσης, ενώ τα ισπανικά και πορτογαλικά κοντά στις 65 μονάδες βάσης. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News