Business & Finance Δευτέρα 14/06/2021, 19:22
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: Κάτω από το μηδέν η απόδοση της ελληνικής πενταετίας

Oμόλογα: Κάτω από το μηδέν η απόδοση της ελληνικής πενταετίας

Κάτω από το μηδέν διολίσθησε για πρώτη φορά η απόδοση του ελληνικού πενταετούς, καθώς η δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει ανέπαφο το ρυθμό αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ πυροδότησε ράλι στις τιμές του πιο ριψοκίνδυνου ενεργητικού στον ευρωπαϊκό Νότο. 

Η κίνηση αυτή καταδεικνύει σαφώς ότι οι επενδυτές δίδουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος εκτοξεύθηκε πάνω από το 200% του ΑΕΠ στη διάρκεια της πανδημίας. Τώρα, η Ιταλία αποτελεί τη μοναδική χώρα μέλος της Ευρωζώνης με θετικό κόστος δανεισμού στην πενταετία, παρότι η απόδοση βρίσκεται οριακά μόλις πάνω από το μηδέν. Ορισμένοι επενδυτές δηλώνουν ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι να διακρατούν ομόλογα ελληνικά και ιταλικά, καθότι, παρά το υπερβολικά χαμηλό κόστος δανεισμού, έχουν υψηλότερες αποδόσεις έναντι των γερμανικών.  

Η απόδοση του πενταετούς έκλεισε στο -0,012%, ενώ στη δεκαετία διαμορφώθηκε στο 0,74% με το spread στις 100 μονάδες βάσης. Ο όγκος των συναλλαγών ωστόσο στην ΗΔΑΤ ήταν εξαιρετικά χαμηλός, διαμορφούμενος μόλις στα 29 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 24 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Αντίστοιχα και στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια περίπου οκτώ εβδομάδων, καθώς οι νέες δηλώσεις από την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενίσχυσαν την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα δεν βιάζεται να αποσύρει τα μέτρα στήριξης. Η Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της στο Politico, είπε ότι μολονότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε σημείο καμπής, η ανάκαμψή της θα πρέπει να σταθεροποιηθεί προτού η κεντρική τράπεζα είναι σε θέση να εξετάσει την άρση των μέτρων στήριξης. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 0,74%, στο ίδιο ακριβώς επίπεδο με την αντίστοιχη του ελληνικού, για να επιστρέψει όμως στο 0,77% προς το τέλος της συνεδρίασης, με άνοδο δύο μονάδων βάσης. Την προηγούμενη εβδομάδα αποκλιμακώθηκε 13 μονάδες βάσης.  

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι αποδόσεις αυξήθηκαν οριακά, με την επικείμενη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να αποτελεί ακόμη ένα λόγο για τον οποίο οι επενδυτές απέφυγαν να τοποθετηθούν στην αγορά. Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο -0,25%, με άνοδο μίας περίπου μονάδας βάσης, αφού στη συνεδρίαση της Παρασκευής, είχε υποχωρήσει στο -0,28%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. 

Τα βλέμματα όλων είναι τώρα στραμμένα στην Ε.Ε. και στην αυριανή νέα έκδοση 10ετούς, στην πρώτη για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο την άντληση 10 δισ.ευρώ. Η Ε.Ε. αναμένεται να καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο εκδότες χρέους, εκδίδοντας ομόλογα αξίας 80 δισ.ευρώ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

moneyreview.gr

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News