Business & Finance Τετάρτη 28/07/2021, 19:21
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: Σε ράλι οι τιμές των ελληνικών ομολόγων – Στο 0,61% η απόδοση της 10ετίας

Oμόλογα: Σε ράλι οι τιμές των ελληνικών ομολόγων – Στο 0,61% η απόδοση της 10ετίας

Σε πρωταγωνιστές της αγοράς κρατικών ομολόγων του ευρώ αναδείχθηκαν σήμερα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να αγγίζουν νέα χαμηλά, καθώς η υποστηρικτική στάση της ΕΚΤ συνεχίζει να τροφοδοτεί τη ζήτηση ακόμη και για τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας με την πιο χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση. Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι αποδόσεις διατηρήθηκαν κοντά στα πρόσφατα χαμηλά τους, με την προσοχή ωστόσο όλων να είναι στραμμένη στη λεκτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ως προς τη στάση που θα ακολουθήσει στη νομισματική πολιτική της στο άμεσο μέλλον. Οι διαμορφωτές πολιτικής και της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ εμφανίζονται διηρημένοι ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του πληθωρισμού τη στιγμή που αυξάνονται ξανά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού. 

Τόσο το ελληνικό όσο και το υπόλοιπο κρατικό χρέος του ευρωπαϊκού Νότου έχει ευνοηθεί τα μέγιστα από την υποστηρικτική στάση της ΕΚΤ στην τελευταία συνεδρίασή της και φυσικά από την αλλαγή του στόχου της για τον πληθωρισμό που της έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά ιστορικά χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. “Οι εξαιρετικές επιδόσεις της ελληνικής αγοράς κρατικού χρέους τον τελευταίο καιρό έχουν να κάνουν με την ΕΚΤ και ειδικότερα με το πρόγραμμα ΡΕΡΡ της ΕΚΤ. Σε αυτό έχει συμβάλει και η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος της Ε.Ε. και φυσικά βγαίνει ωφελημένη από αυτό και η Ελλάδα”, αναφέρει ο οικονομολόγος της Investec Φίλιπ Σόου. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε σε χαμηλό επταμήνου στο 0,61%, με το spread στις 110 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία διολίσθησε προς στιγμή στο ιστορικό χαμηλό του -0,15%. Ωστόσο, ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 22 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 12 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία, γεγονός που ενέτεινε ακόμη περισσότερο τις πτωτικές κινήσεις των αποδόσεων.  

Κοντά στα πρόσφατα χαμηλά τους κινήθηκαν οι αποδόσεις και στις υπόλοιπες αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ, με το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία να υποχωρεί κάτω από το -0,45% για πρώτη φορά από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση της αμερικανικής 10ετίας ενισχύθηκε ωστόσο ενδοσυνεδριακά δύο μονάδες βάσης, στο 1,25% εν αναμονή της ανακοίνωσης από τη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Από πλευράς προσφοράς, η Ισπανία ετοιμάζεται να εκδώσει το πρώτο της πράσινο ομόλογο το Σεπτέμβριο μέσω κοινοπρακτικού σχήματος, πιθανόν με 20ετές. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έργα ύψους 13,6 δισ.ευρώ αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από εκδόσεις πράσινων ομολόγων. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News