Business & Finance Τρίτη 29/06/2021, 20:03
ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Capital Economics: Γιατί τα spreads της ευρωπεριφέρειας θα παραμείνουν χαμηλά

Capital Economics: Γιατί τα spreads της ευρωπεριφέρειας θα παραμείνουν χαμηλά

Ενώ ο πολιτικός κίνδυνος έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό τον τελευταίο καιρό, η απόσυρση των μέτρων στήριξης της ΕΚΤ έχει γίνει περισσότερο ανησυχητική όσον αφορά στη διαμόρφωση των spreads των κρατικών ομολόγων στην ευρωπεριφέρεια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Capital Economics.

Ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρεί ότι τα spreads του ευρωπαϊκού Νότου θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια.

Σε έκθεσή της για τις διεθνείς αγορές πέρυσι το Δεκέμβριο, η Capital Economics είχε τονίσει ότι τα spreads των 10ετών κρατικών ομολόγων της περιφέρειας του ευρώ έναντι των γερμανικών, τα οποία είχαν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, θα παραμείνουν πολύ χαμηλά σε σχέση με τα ιστορικά επίπεδα τα επόμενα χρόνια.

Τώρα, η Capital Economics στη νέα έκθεσή της εξακολουθεί να συμμερίζεται την άποψη αυτή, η οποία – τουλάχιστον μέχρι τώρα – φαίνεται να ήταν σωστή. Και αυτό, καθότι τα spreads της ευρωπεριφέρειας βρίσκονται αυτή τη στιγμή αρκετά κοντά στα επίπεδα του περυσινού Δεκεμβρίου.

Αυτό ωστόσο που έχει αλλάξει από τον Δεκέμβριο είναι η ισορροπία μεταξύ των δύο μεγάλων κινδύνων στις προβλέψεις της Capital Economics, όπως επισημαίνει ο οίκος. Οι κίνδυνοι αυτοί είναι: Πρώτον, μια στροφή προς τον ευρωσκεπτικισμό και δεύτερον, η απόσυρση των μέτρων στήριξης της ΕΚΤ.

Οι πολιτικοί κίνδυνοι φαίνεται πως έχουν μειωθεί αρκετά. Για παράδειγμα, τα χαμηλά ποσοστά του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Rassemblement National (RN) στο δεύτερο γύρο των γαλλικών περιφερειακών εκλογών το Σαββατοκύριακο υποδηλώνουν ότι η πιθανότητα της Μαρίν Λε Πεν να κερδίσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές το 2022 έχει υποχωρήσει.

Εν τω μεταξύ και οι κίνδυνοι μιας βραχυπρόθεσμης στροφής προς τον ευρωσκεπτικισμό σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν αναμφισβήτητα μειωθεί αφού ο γερμανικός συνασπισμός CDU-CSU (που ηγείται στις δημοσκοπήσεις) επέλεξε για τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου έναν υποψήφιο καγκελάριο που θεωρείται συνεχιστής της μετριοπαθούς, κεντρώας γραμμής που ακολουθεί σήμερα η Μέρκελ, και ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έγινε πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Αντίθετα, οι κίνδυνοι άρσης των μέτρων στήριξης της ΕΚΤ έχουν αξιοσημείωτα αυξηθεί, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημείωσε απρόσμενη άνοδο το Μάιο. Και με τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η οικονομία έχει τελικά γυρίσει σελίδα προς την ανάκαμψη, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φαίνεται να αρχίζουν να σκέφτονται μια «στρατηγική εξόδου». 

Παρά τις εξελίξεις αυτές, η Capital Economics εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι πιο πιθανό να παραμείνει η πολιτική της ΕΚΤ ευνοϊκή για τα spread, παρά το αντίθετο. Και εξηγεί τους λόγους:

Πρώτον, η ΕΚΤ ήταν αναμφισβήτητα επιφυλακτική μέχρι στιγμής. Για παράδειγμα, διατήρησε τη δέσμευσή της να αγοράσει ομόλογα με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό, τι στο πρώτο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι οι ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ είχε μειωθεί και οι οικονομικές προοπτικές βελτιώθηκαν. Και αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ και του επικεφαλής οικονομολόγου Φίλιπ Λέιν, έχουν δηλώσει ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί η απόσυρση της υποστήριξης.

Επιπλέον, η Capital Economics πιστεύει ότι, ενώ ο πληθωρισμός ενδέχεται να αυξηθεί προσωρινά πάνω από το 2% φέτος, ο κίνδυνος ο δομικός πληθωρισμός να πλησιάσει ή να υπερβεί αυτό το επίπεδο είναι αρκετά χαμηλός για την Ευρωζώνη, ειδικά σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες αγορές. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι, ενώ η Capital Economics σίγουρα αναμένει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τις αγορές στοιχείων ενεργητικού της από το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, θεωρεί ότι θα το κάνει με πολυ σταδιακό τρόπο και ότι το επίπεδο των καθαρών αγορών θα παραμείνει υψηλό στηρίζοντας τα χαμηλά spreads στην ευρωπεριφέρια.

Πηγή: Capital Economics

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News