Business & Finance Τετάρτη 23/12/2020, 09:29
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Γιατί η Ιταλία αποτελεί το «hot» στοίχημα του 2021

Ομόλογα: Γιατί η Ιταλία αποτελεί το «hot» στοίχημα του 2021

Μπορεί να έχει το δεύτερο υψηλότερο χρέος μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ένα από τα κορυφαία στοιχήματα του 2021 για τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων. Την ίδια στιγμή, κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα ιταλικά ομόλογα και ειδικά τους μακροπρόθεσμους τίτλους, προεξοφλώντας ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των αποδόσεων και μείωση του premium μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών τίτλων.

Commerzbank AG, JPMorgan Chase & Co., HSBC Holdings Plc και UBS Group AG «βλέπουν» μεγαλύτερη συρρίκνωση στο spread μεταξύ ιταλικού και γερμανικού 10ετούς ομολόγου, ενώ η Deutsche Bank AG προτιμά τοποθετήσεις που βασίζονται στην πρόβλεψη περί ισοπέδωσης της ομολογιακής καμπύλης έναντι των γερμανικών τίτλων. Η Robeco Institutional Asset Management στρέφει την προσοχή της στα ιταλικά ομόλογα 50ετούς διάρκειας.

Οι ιταλικοί τίτλοι δίνουν τις υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ των ομολόγων υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης(investment-grade) στην Ευρωζώνη. Την ώρα που οι τοποθετήσεις σε τίτλους σταθερού εισοδήματος των ανεπτυγμένων χωρών αποδίδουν ολοένα και λιγότερα κέρδη και η «δεξαμενή» κρατικού χρέους αρνητικών αποδόσεων αυξάνεται ολοένα και περισσότερο -περισσότερο από το ένα-τέταρτο του παγκόσμιου χρέους έχει επιτόκιο υπό του μηδενός- τα ιταλικά ομόλογα εξελίσσονται σε ισχυρό πόλο έλξης. Ακόμη και το κόστος δανεισμού άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας -όπως της Πορτογαλίας και της Ισπανίας- έχει υποχωρήσει σε αρνητικά επίπεδα, γεγονός που στρέφει τους επενδυτές σταθερού εισοδήματος στην αναζήτηση καλύτερων προοπτικών σε άλλες κατηγορίες ενεργητικού, όπως τα νομίσματα.

Τα ιταλικά ομόλογα σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των τίτλων της Ευρωζώνης φέτος, με τις αποδόσεις να έχουν υποχωρήσει σε ιστορικο ναδίρ, χάρη στην «ομπρέλα» του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, που έχει ενεργοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παράλληλα, η Ιταλία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων ωφελημένων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Την ώρα που η στροφή προς το ασφαλές καταφύγιο του κρατικού χρέους ωθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τα επιτόκια των ομολόγων ΗΠΑ και Γερμανίας, οι ιταλικοί τίτλοι φαντάζουν ακόμη πιο ελκυστικοί, όπως εξηγεί στο Bloomberg o Ρίσι Μίσρα, αναλυτής της Futures First. Παράλληλα, οι ανησυχίες που απορρέουν από την έξαρση του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις στην οικονομία ενισχύουν τις προοπτικές για πρόσθετα μέτρα από την ΕΚΤ, στηρίζοντας τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Η ΕΚΤ αύξησε στις αρχές του μηνός το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης(PEPP) κατά 500 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τις προοπτικές του ιταλικού χρέους.

Οι τοποθετήσεις σε ιταλικά ομόλογα έχουν αποδώσει κέρδη 8% φέτος, τα υψηλότερα στην Ευρώπη και υπερδιπλάσια σε σύγκριση με τη Γερμανία, σύμφωνα με τους δείκτες Bloomberg Barclays. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε στο ιστορικό ναδίρ του 0,507% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τον Μάρτιο, τότε που ο κορωνοϊός σάρωνε τις αγορές, ήταν στο 2,99%. Το premium που καταβάλλουν οι επενδυτές για τοποθετήσεις σε ιταλικό χρέος έναντι του αντίστοιχου γερμανικού έχει περιορισθεί κατά 44 μονάδες βάσης φέτος, στις 116 μονάδες βάσης.

Οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές σταθερού εισοδήματος στοιχηματίζουν ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του spread και το 2021. Η Commerzbank είναι η περισσότερο αισιόδοξη για το ιταλικό spread, αναμένοντας κλείσιμο της «ψαλίδας» στις 75 μονάδες βάσης, στα χαμηλότερα επίπεδα 11 ετών. 

Οι αναλυτές σε JPMorgan και ΑΒΝ Αmro Bank NV αναμένουν αποκλιμάκωση του ιταλικού spread στις 80 μονάδες βάσης την επόμενη χρονιά, ενώ ο Κρις Άτφιλντ της HSBC στοχεύει σε μια κίνηση προς τις 100 μονάδες βάσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News