Business & Finance Τρίτη 22/12/2020, 12:17
BUSINESS & FINANCE

Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές – Ανησυχία στο Λονδίνο

Τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη των τελευταίων πέντε εβδομάδων

Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές – Ανησυχία στο Λονδίνο

Τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη των τελευταίων πέντε εβδομάδων καταγράφουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε μια προσπάθεια ανάκτησης των χθεσινών ισχυρών απωλειών, οι οποίες ξεπέρασαν το 2%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το πρωί της Τρίτης ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1% και διαμορφώνεται στις 390 μονάδες, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος βρίσκεται στο +2,2%. 

Κέρδη της τάξης του 1% εμφανίζουν και οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Μαδρίτη και Μιλάνο. Αντίθετα, στο Λονδίνο ο κύριος δείκτης FTSE 100 κινείται σε σταθεροποιητικά επίπεδα, καθώς σημειώνει μικρή άνοδο κατά 0,19% στις 6.428 μονάδες. Δυναμική είναι η ανάκαμψη και στην Αθήνα. 

Τη Δευτέρα, οι ευρωπαϊκές μετοχές υπέστησαν σημαντικές απώλειες λόγω των ανησυχιών για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αμέσως, οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. απομόνωσαν την Βρετανία, αποκόβοντας τις αερομεταφορές.

Το νέο στέλεχος, το οποίο φέρεται να είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού, έχει εμφανιστεί και σ’ άλλες χώρες, όπως την Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Δανία και την Αυστραλία.

Ωστόσο, οι επιστήμονες διαβεβαίωσαν ότι τα διαθέσιμα εμβολια κατά της Covid-19 είναι αποτελεσματικά και έναντι του νέου στελέχους, γεγονός το οποίο αμβλύνει τις ανησυχίες για το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων και επιστροφής στον ομαλότητα.

Αγκάθι το Brexit

Στο μεταξύ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ε.Ε. εξακολουθούν να δίνουν «μάχη» προκειμένου να προλάβουν την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου και να αποφύγουν ένα εμπορικό Brexit, το οποίο θα συνεπάγεται την επιβολή δασμών στο διμερές εμπόριο.

«Η κατάσταση είναι ίδια, υπάρχουν προβλήματα» δήλωσε τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. «Είναι ζωτικής σημασίας όλοι να καταλάβουν ότι το Ην. Βασίλειο πρέπει να ελέγχει πλήρως τη νομοθεσία του και να ελέγχει πλήρως τις αλιευτικές ζώνες του» πρόσθεσε, αναδεικνύοντας τις ζώνες αλίευσης ως το «νούμερο 1» αγκάθι των διαπραγματεύσεων.

Υπό αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένο το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις, η στερλίνα συνεχίζει να δέχεται πιέσεις, καθώς μετά τις χθεσινές ισχυρές απώλειες, σήμερα χάνει ακόμη 0,6% της αξίας της, υποχωρώντας στο 1,33 δολάριο ανά στερλίνα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News