Business & Finance Τρίτη 22/12/2020, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Πειστική αντίδραση των ευρωπαϊκών μετοχών μετά τις βαριές απώλειες της Δευτέρας

Πειστική αντίδραση των ευρωπαϊκών μετοχών μετά τις βαριές απώλειες της Δευτέρας

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έβγαλαν αντίδραση σήμερα Τρίτη, μετά τις βαριές απώλειες που υπέστησαν τη Δευτέρα, όταν τις αγορές κυρίευσε τρόμος από την εμφάνιση μετάλλαξης του κορωνοϊού στη Βρετανία, η μεταδοτικότητα της οποία είναι πιο επιθετική σε σχέση με το πρώτο στέλεχος του θανατηφόρου ιού. 

Σήμερα αντιθέτως οι ευρωπαϊκοί δείκτες πραγματοποίησαν στροφή 180 μοιρών και ακολούθησαν την ανιούσα, διαγράφοντας μεγάλο μέρος από τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης. 

Το χάος στη Βρετανία από την ταξιδιωτική απαγόρευση της χώρας από τη Γαλλία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές χιλιομέτρων από ακινητοποιημένα φορτηγά, τα οποία δεν μπορούν να εξέλθουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είχε αρνητική επίδραση στην ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι επέστρεψαν δριμύτεροι μετά τις ρευστοποιήσεις της Δευτέρας. 

Απόδειξη ότι οι κυριότεροι κλάδοι του Euro STOXX 600 έκλεισαν στα «πράσινα», οδηγώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη στο +1,18%. Ο κλάδος που ξεχώρισε με άνοδο 2,28% ήταν ο τεχνολογικός, καθώς οι αναφορές ότι η Apple θέλει να εισχωρήσει στην αγορά της αυτόνομης οδήγησης με δικό της όχημα, έδωσε ώθηση στις τεχνολογικές μετοχές σε όλο τον πλανήτη. 

Ισχυρά κέρδη 1,73% σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος, ακολουθούμενος από αυτόν των δομικών υλικών, ο οποίος έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,58%.

Στους επιμέρους δείκτες των κυριότερων χρηματιστηρίων, ο ιταλικός FTSE MIB παρουσίασε την καλύτερη σημερινή εικόνα ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στο +2,03%, με τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 1,36% και τον γερμανικό DAX 1,30%, ενώ το χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν αυτό με τα λιγότερα κέρδη της τάξεως του 0,57%.  

Τη θετική σημερινή τάση για τοποθετήσεις στις μετοχές των Ευρωπαίων επενδυτών δεν δείχνουν να συμμερίζονται οι ομόλογοί τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τη Wall Street να παρουσιάζει μικτά πρόσημα.

Πέραν του τεχνολογικού Nasdaq που κινείται πλησίον του +0,20%, βρίσκοντας στήριξη από τη μετοχή της Apple η οποία προσεγγίζει το ιστορικό της υψηλό ρεκόρ, ο Dow Jones από την έναρξη της συνεδρίασης έχει «πιάσει» κόκκινο και διαπραγματεύεται στο πολύ στενό εύρος μεταξύ του -0,40% και του -0,50%, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,20%. 

Η μετοχή της Tesla στη δεύτερη ημέρα διαπραγμάτευσής της στο ταμπλό του S&P 500 υποχωρεί κατά 4%, μετά το σχεδόν -6% στην προηγούμενη συνεδρίαση. 

Στις ΗΠΑ, η συμφωνία μετά από μήνες αδιεξόδου για νέο πακέτο στήριξης ύψους 892 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν έτυχε του ανάλογου ενθουσιασμού από τους επενδυτές κι ενώ η επίτευξη συμφωνίας το προηγούμενο διάστημα είχε δημιουργήσει έντονο προβληματισμό. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News