Business & Finance Δευτέρα 21/12/2020, 10:52
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήρια: Τριγμούς πυροδοτεί η μετάλλαξη του ιού

Χρηματιστήρια: Τριγμούς πυροδοτεί η μετάλλαξη του ιού

To νέο και πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίσθηκε στη Βρετανία κλονίζει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που άνοιξαν με απώλειες πάνω από 1% κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Σε κλοιό πιέσεων και η στερλίνα, στροφή των επενδυτών προς το καταφύγιο του δολαρίου και του χρυσού.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 υποχωρούσε σχεδόν 2%, με τις μετοχές του κλάδου ταξιδίων και ψυχαγωγίας να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, υποχωρώντας σχεδόν 4%, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρώπης αναστέλλουν την αεροπορική σύνδεση με τη Βρετανία.

Το χάος που έχει προκαλέσει ο εντοπισμός του μεταλλαγμένου στελέχους προκύπτει λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική συμφωνία του Brexit, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα διέπει εμπορικές συναλλαγές αξίας ενός τρισ. δολαρίων ετησίως. Εξαιτίας της μετάλλαξης, οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν αυστηρό lockdown σε Λονδίνο και άλλες περιοχές της Νοατιανατολικής Βρετανίας και στροφή 180 μοιρών στις αποφάσεις για οικογενειακές συναθροίσεις στη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων εορτών.

Σε βαθύ κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σχεδόν στο σύνολό τους, με τον FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου να χάνει 1,45%. Απώλειες πάνω από 2% για τον DΑΧ στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, «βουτιά» 2,44% για τον CAC 40 στο Χρηματιστήριο του Παρισιού και τον FTSE MIB στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Σε ελεύθερη πτώση και η στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να χάνει 1,7% έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας στο 1,33 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News