Business & Finance Παρασκευή 18/12/2020, 22:01
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Επιστροφή σε πτώση

Επιστροφή σε πτώση

Σε πτώση επέστρεψαν τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς οι αμφιβολίες για τη συμφωνία του Brexit και την ψήφιση νέας δέσμης δημοσιονομικών μέτρων στο Κογκρέσο έβαλαν τέλος στην ανοδική πορεία των τελευταίων συνεδριάσεων. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,4%, μετά το ανοδικό σερί των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, παρά την απρόσμενη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, όπως έδειξε ο δείκτης του γερμανικού ινστιτούτου Ιfo για το μήνα Δεκέμβριο. Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX απώλεσε τα αρχικά κέρδη του, που έφθασαν έως το 0,8%, για να κλείσει στο «κόκκινο». Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο απώλεσε 0,3% της αξίας του παρά την πτώση της στερλίνας μετά τις τελευταίες εξελίξεις που οδηγούν και πάλι σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας για το Brexit. Την ίδια στιγμή, το Κογκρέσο φαίνεται απίθανο να ανταποκριθεί στην προθεσμία που έχει θέσει για την «έγκριση νέας δέσμης μέτρων. Με αυτά τα δεδομένα πορεύθηκαν οι αγορές την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω ιδιαίτερης αγωνίας για τις εξελίξεις γύρω από το Brexit, καθότι, όπως αναφέρουν αναλυτές, «η απάντηση αναμένεται να δοθεί ανάμεσα στην Κυριακή και τη Δευτέρα». 

Παρά τη σημερινή πτώση όμως, ο δείκτης STOXX 600 έκλεισε σε εβδομαδιαία βάση με κέρδη 1,5%, καταγράφοντας κέρδη για έκτη διαδοχική εβδομάδα, κυρίως χάρη στην αισιοδοξία που δημιουργεί το εμβόλιο για τις προοπτικές της οικονομίας. 

Στη σημερινή συνεδρίαση, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος ταξιδίων και ψυχαγωγίας, με τη μετοχή του αερομεταφορέα IAG να υποχωρεί 2,1%, από τη στιγμή που δημοσιεύματα Τύπου έκαναν λόγο ότι συμφώνησε να εξαγοράσει την ισπανική Air Europe στην τιμή των 500 εκατ.ευρώ.  

Στη Wall Street, και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες απομακρύνθηκαν από τα ιστορικά υψηλά τους, που άγγιξαν στην αρχή της συνεδρίασης, με ηχηρή εξαίρεση τη μετοχή της Tesla που εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό εν αναμονή της εισαγωγής της στο δείκτη S&P 500. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές τεχνολογίας, ενώ ακολούθησε ο κλάδος χρηματοοικονομικών και καταναλωτικών ειδών.

moneyreview.gr 
  
 
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News