Business & Finance Τρίτη 15/12/2020, 19:55
ΑΓΟΡΕΣ

Επέστρεψε η ευφορία στην Ευρώπη – Ανακάμπτει η Wall

Επέστρεψε η ευφορία στην Ευρώπη – Ανακάμπτει η Wall

Σε ρυθμούς εμβολίου κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές αγορές, καθώς η αισιοδοξία περί άμεσης έναρξης των εμβολιαμών κατά της Covid-19 «εξουδετέρωσε» τις ανησυχίες από τα νέα lockdown σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, στο θετικό κλίμα συμβάλλει και η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ρεπουμπλικανών, Δημοκρατικών και Λευκού Οίκου για το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας -μία εξέλιξη πολύ σημαντική για την ενίσχυση της ανάκαμψης των ΗΠΑ. 

Κέρδη άνω του 1% στην Φρανκφούρτη

Πιο συγκεκριμένα, στη Γηραιά Ήπειρο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στο +0,25% και τις 392 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος ηγήθηκε με κέρδη 3%.

Ο γερμανικός DAX, στο ίδιο μήκος κύματος, ενισχύθηκε κατά 1,06% και τις 13.362 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε άνοδο κατά 0,81% και τις 21.935 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε σταθεροποιητικά στις 5.530 μονάδες. 

Στον αντίποδα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,28% και τις 6.513 μονάδες, υπό τον φόβο ενός εμπορικού Brexit από την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο θα σηματοδοτήσει νέο γύρο πιέσεων στην βρετανική οικονομία.

Ώθηση από το εμβόλιο

Στο μεταξύ, σήμερα έγινε γνωστό ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα συνεδριάσει στις 21 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα των Pfizer – BioNTech για έκτακτη χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19.

Η απόφαση αυτή, θα επέλθει σε συνέχεια της έγκρισης από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, η οποία έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες, με αποτέλεσμα την άμεση έναρξη των εμβολιασμών.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ολοένα και περισσότερες χώρες επιλέγουν στην ασφαλή λύση του lockdown, προκειμένου να αποφύγουν μια νέα έξαρση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Τι έγινε στο ταμπλό

Σε επίπεδο μετοχών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ξεχώρισε το +7,6% στη μετοχή της Volkswagen, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης του διοικητικού συμβουλίου του γερμανικού Ομίλου στον διευθύνοντα σύμβουλο Χέρμπερτ Ντίας.

Από την πλευρά της, η μετοχή της ελβετικής SoftwareONE κατέγραψε άνοδο άνω του 6,5%, ενώ κέρδη της τάξης του 6,6% σημείωσε και η μετοχή της Umicore, χάρη στην αναβάθμιση των στόχων για την εταιρική κερδοφορία. 

Σε θετικό έδαφος η Wall

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, λίγο πριν το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, οι αμερικανικοί δείκτες καταγράφουν νέα άνοδο, ανακτώντας το χαμένο έδαφος της Δευτέρας και επαναπροσεγγίζοντας τα ιστορικά υψηλά.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,84% στις 30.113 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 καταγράφει άνοδο κατά 0,91% στις 3.680 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει κέρδη κατά 0,70% στις 12.527 μονάδες. 

Λίγο νωρίτερα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, κάλεσε τους επικεφαλής του Κογκρέσου να συζητήσουν εκ νέου το προωθούμενο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, σε μια προσπάθεια επικύρωσης της συμφωνίας. 

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί του αμερικανικού πληθυσμού, μετά το πράσινο φως στην έκτακτη χρήση του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, ενώ θέμα χρόνου θεωρείται και η έγκριση του εμβολίου της Moderna.

Αυτό, ωστόσο, δεν εμποδίζει προς ώρας την περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας, με τον αριθμό των θυμάτων να υπερβαίνει το ψυχολογικό όριο των 300.000 θανάτων. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης προειδοποίησε για τον κίνδυνο νέου lockdown, υπό τον φόβο κατάρρευσης των νοσοκομείων της πόλης. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News