Business & Finance Κυριακή 25/07/2021, 16:00
ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βloomberg: O Eυρωπαϊκός Νότος «τολμά» να ονειρεύεται ξανά 

Το Ταμείο Ανάκαμψης game changer για το Ευρωπαϊκό Νότο

Βloomberg: O Eυρωπαϊκός Νότος «τολμά» να ονειρεύεται ξανά 

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου μπορούν τώρα να εξασφαλίσουν τις καλύτερες προοπτικές από την καθιέρωση του ευρώ – όταν ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια από την πανδημία του κορωνοϊού, σε μία άνευ προηγουμένου στροφή μετά από δύο δεκαετίες οικονομικής δυσπραγίας και κρίσης. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg περιγράφει τους νέους ορίζοντες που ανοίγει το Ταμείο Ανάκαμψης για μία ολοκληρωτική αναμόρφωση των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, προσελκύοντας νέες επενδύσεις και καθιστώτας τις οικονομίες τους πιο λειτουργικές. 

Με περίπου το ήμισυ από τα κεφάλαια ύψους 800 δισ.ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης να είναι έτοιμα για να εκταμιευθούν τις επόμενες εβδομάδες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου από την Αθήνα έως τη Μαδρίτη ετοιμάζονται για “κύμα” επενδύσεων οι οποίες θα αλλάξουν τις οικονομικές προοπτικές των χωρών τους. «Εάν κοιτάξεις τα μεγέθη των κεφαλαίων που θα επενδυθούν σε χώρες, όπως Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, πρόκειται για εξαιρετική ευκαιρία αλλαγής των προοπτικών μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Aυτή είναι η πραγματική ιστορική ευκαιρία της Ευρώπης», αναφέρει ο Φίλιπ Χίλντεμπραντ, αντιπρόεδρος της BlackRock. 

Τόσο στην κρίση του κορωνοϊού όσο και στην κρίση χρέους πριν από μία δεκαετία, οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου αποδείχθηκαν οι ασθενέστεροι κρίκοι στην διαρθρωτική αλυσίδα του ευρώ, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρο το σχέδιο της ΟΝΕ. Η κληρονομιά που έχουν αφήσει οι κρίσεις είναι τρομακτική: Οι εννέα από τις δέκα περιφέρειες με τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρωζώνη βρίσκονται στον Ευρωπαϊκό Νότο, φθάνοντας στο 71% στη Θέουτα, θύλακα της Ισπανίας. Στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις απο την κρίση χρέους είναι ακόμη εμφανείς έχοντας στοιχίσει το ένα-πέμπτο του διαθέσιμου εισοδήματος στους περισσότερους πολίτες. 

Οι ζημιές όμως που θα πρέπει να αποκατασταθούν από την πανδημία δεν τελειώνουν εδώ. Η Ισπανία «είδε» το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται περισσότερο από ένα-δέκατο μόνο το 2020, ενώ για την Ιταλία οι συνολικές επιπτώσεις από την πανδημία και τις χρόνιες πολιτικές κρίσεις οδήγησαν το ΑΕΠ της σε επίπεδα χαμηλότερα σε σχέση με την προ του ευρώ εποχή. Και οι μεταλλάξεις απειλούν το φετικό καλοκαίρι στις χώρες των οποίων οι οικονομίες στηρίζονται τα τα μέγιστα στον τουρισμό. Η Μύκονος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου η αύξηση των κρουσμάτων ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει τοπικά περιοριστικά μέτρα. Ο δήμαρχος της Μυκόνου Κώστας Κουκάς, μιλώντας στο Bloomberg, εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον, αναφερόμενος στα νέα προγράμματα ηλεκτροδότησης και πράσινης ενέργειας που θα δώσουν τη δυνατότητα σε πολλά νησιά να ενωθούν με το κεντρικό δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας για πρώτη φορά. 

Η Ελλάδα θα λάβει 30,5 δισ.ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ποσό αντίστοιχο με το ένα-πέμπτο της οικονομίας της. Η Ιταλία θα εξασφαλίσει 192 δισ.ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις, το μεγαλύερο ποσό από όλες τις χώρες, εκ των οποίων το 40% θα διοχετευθεί στις φτωχότερες περιφέρειες στα νότια της χώρας, με τον πρωθυπουργό της Μάριο Ντράγκι να εκτιμά ότι θα αυξήσει το ιταλικό ΑΕΠ κατά 3,6% έως το 2026. «Η Ευρώπη χρειάζεται την Ιταλία επιστρέψει γρήγορα σε ανάκαμψη, λόγω του μεγέθους της οικονομίας της και η Ιταλία χρειάζεται να επιταχύνει την ανάκαμψη των περιφερειών της στο Νότο», αναφέρει ο Ευγένιο Ματζαρέλα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Federico II της Νάπολης. 

Η Ισπανία θα λάβει περί τα 140 δισ.ευρώ, εκ των οποίων το ήμισυ θα είναι σε μορφή επιχορηγήσεων, δίδοντας έμφαση στην κατασκευή βιώσιμων υποδομών στον χώρο των μεταφορών, σε μία προσπάθεια να καλύψει χρόνιες χαμηλές επενδύσεις. 

Παρότι η Moody’s προειδοποιεί ότι η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα δυσκολευθούν να απορροφήσουν πλήρως τις επιχορηγήσεις και τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, υπολογίζει ότι οι κρατικές επενδύσεις σε αυτές τις χώρες θα διπλασιαστούν την επόμενη πενταετία. Ο οίκος προβλέπει ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσουν τις οικονομίες του Ευρωπαϊκού Νότου κατά 0,5% ετησίως από το 2021 έως το 2027, ποσοστό που πιθανότατα να φθάσει το 0,7% εάν οι κυβερνήσεις καταφέρουν να απορροφήσουν όλα τα κεφάλαια. Τα οφέλη θα είναι πολύ μεγαλύτερα, σύμφωνα με τον οίκο, εάν οι χώρες ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης: από τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας της Ισπανίας έως την πάταξη της γραφειοκρατίας στην Ιταλία. 

Ο κίνδυνος, όπως επισημαίνει το Bloomberg, επικαλούμενο τη Moody’s, είναι να κατασπαληθεί ένα μέρος των χρημάτων. «Αυτή όμως είναι μία μοναδική ευκαιρία, η μεγαλύτερη στη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, γιατί δεν πρόκειται μόνο για χρήματα αλλά και για μεταρρυθμίσεις. Το ερώτημα όμως είναι εάν θα καταφέρουν να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος από αυτά», ρωτά αναλυτής του οίκου. Ο Αλεξάντερ Κριβολούζκι, οικονομολόγος στο think tank, DIW Berlin, αναφέρεται και στην άλλη πτυχή αυτού του μεγάλου εγχειρήματος, ότι δηλ. μπορεί κάποια στιγμή να μετατραπεί σε «μόνιμο μαξιλάρι» απέναντι σε κρίσεις, αποτελώντας ένα βήμα προς τη δημιουργία δημοσιονομικής ένωσης, λειτουργώντας ως game changer για το μέλλον. 

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News