Business & Finance Πέμπτη 24/06/2021, 21:22
ΑΓΟΡΕΣ

Robinhood: Ζητάει αλλαγή στους κανόνες για τις μετοχές 

Ο όγκος των συναλλαγών των μικροπενδυτών έχει αυξηθεί κατά το τελευταίο ενάμισι έτος

Robinhood: Ζητάει αλλαγή στους κανόνες για τις μετοχές 

Οι κανόνες για τις κινητές αξίες στις ΗΠΑ θα πρέπει να αλλάξουν, ούτως ώστε να επιτρέψουν στα χρηματιστήρια να παρέχουν προσφορές με αυξήσεις στις τιμές μικρότερες του ενός σεντ, κι έτσι να ανταγωνίζονται καλύτερα με τις χρηματιστηριακές εταιρείες στις παραγγελίες των ιδιωτών. Τάδε έφη σήμερα Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Robinhood, Βλαντ Τένεβ.

Ο όγκος των συναλλαγών των μικροπενδυτών έχει αυξηθεί κατά το τελευταίο ενάμισι έτος, κυρίως από τη μετάβαση σε συναλλαγές χωρίς προμήθειες των περισσότερων μεγάλων διαδικτυακών χρηματιστηριακών το Νοέμβριο του 2019 -ένα μοντέλο που βοήθησε η Robinhood να πρωτοπορήσει- και από το περιβάλλον εργασίας στο σπίτι, κατά τη διάρκεια η πανδημία.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών αυτών αποστέλλονται στις μεγάλες χρηματιστηριακές, αντί στα χρηματιστήρια, επειδή οι χρηματιστηριακές μπορούν να προσφέρουν τιμές που είναι κλάσματα του σεντ καλύτερες από τις διαθέσιμες τιμές στα χρηματιστήρια και οι οποίες έχουν περιορισμούς στις προσαυξήσεις.

Για να μπορέσουν να ανταγωνίζονται καλύτερα τα χρηματιστήρια, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ θα πρέπει να τροποποιήσει τον λεγόμενο κανόνα «sub-penny» που περιορίζει τις τιμές σε προσαυξήσεις ενός σεντ και να επιτρέψει τιμές έως και τέσσερα δεκαδικά ψηφία για όλες μετοχές. 

«Εάν καταργηθεί ο περιορισμός αυτός και στις συναλλαγές μειωθούν τα τέλη, θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερη διαφάνεια και ίσως περισσότερη ροή στις παραγγελίες των μικροεπενδυτών», τόνισε

Ο πρόεδρος της SEC, Γκάρι Γκένσλερ, δήλωσε πρόσφατα ότι έχει ζητήσει από το προσωπικό του να προτείνει αλλαγές στις αυξήσεις των ελάχιστων τιμών στα χρηματιστήρια ως μέρος μιας ευρύτερης αναθεώρησης των κανόνων για τις κινητές αξίες, επειδή «οι χρηματιστηριακές μπορούν να λειτουργούν με άνισους όρους ανταγωνισμού στη ροή των παραγγελιών».

Το 2005, όταν τέθηκε σε ισχύ ο κανόνας sub-penny, υπήρχαν ανησυχίες ότι οι εξελιγμένοι χρηματιστές στο διαδίκτυο θα μπορούσαν να αποκτήσουν προβάδισμα στις παραγγελίες των ιδιωτών χρησιμοποιώντας τις μικρότερες αυξήσεις των τιμών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News