Business & Finance Πέμπτη 29/04/2021, 20:37
ΑΓΟΡΕΣ

Γερμανία και ΗΠΑ προκαλούν μαζικό sell-off σε ομόλογα και μετοχές 

Οι S&P 500 και Nasdaq με το «καλημέρα» κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ

Γερμανία και ΗΠΑ προκαλούν μαζικό sell-off σε ομόλογα και μετοχές 

Σε μαζικό sell-off στα κρατικά ομόλογα και τις μετοχές επιδόθηκαν σήμερα Πέμπτη οι επενδυτές κυρίως στην Ευρώπη, με τα σημερινά ικανοποιητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γερμανίας και αυτά για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, να επαναφέρουν στο προσκήνιο ανησυχίες. Ανησυχίες ότι τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών ενδεχομένως να αποσυρθούν βραχυπρόθεσμα, από τη στιγμή που οι δύο οικονομίες παρουσιάζουν μια υγιή εικόνα.

Το σημερινό sell-off πυροδοτήθηκε από τη δημοσίευση των μακροοικονομικών δεικτών που αφορούν τη γερμανική και την αμερικανική οικονομία. 

Πιο συγκεκριμένα ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Απρίλιο έτρεξε με ρυθμό 2% σε ετήσια βάση, ρυθμός που είναι ταχύτερος από το στόχο που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «πλησίον αλλά χαμηλότερα του 2%». Οι προσδοκίες για ενεργοποίηση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν άλλωστε ο λόγος που τον Μάρτιο υπήρξαν αναταράξεις κυρίως στις αγορές των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του αμερικανικού κρατικούς δεκαετούς ομολόγου να «σκαρφαλώνει» σε υψηλό 14 μηνών. 

Το δεύτερο σημερινό «χτύπημα» ήρθε με τη δημοσίευση για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ, το οποίο το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς ανέβασε απότομα ταχύτητα, τρέχοντας με ρυθμό 6,4% σε ετήσια βάση, από 4,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Ξεχωριστή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, έδειξε ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν περαιτέρω -έστω και ελαφρώς-, στις 553.000 από 566.0000 αιτήσεις μια εβδομάδα νωρίτερα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 549.000 νέες αιτήσεις. 

Τα ομόλογα

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης «σκαρφάλωσε» έως το -0,181%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020. 

Όπως αναφέρει το Reuters η γερμανική δεκαετία τον Απρίλιο, κατέγραψε το χειρότερο μήνα σε σχέση με τον αντίστοιχο αμερικανικό τίτλο σε διάστημα ενός έτους, με το spread των αποδόσεων των δύο τίτλων να έχει περιορισθεί έως και τις 179 μονάδες βάσης, από περισσότερο από 200 μονάδες βάσης στις αρχές Απριλίου (στο σημερινό κλείσιμο το spread ήταν στις 181 μονάδες βάσης). 

Γερμανία και ΗΠΑ προκαλούν μαζικό sell-off σε ομόλογα και μετοχές -1

Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού κρατικού τίτλου χρέους τελικά έκλεισε στο -0,19%, σημειώνοντας άνοδο 4 μονάδων βάσεως, σε σχέση με το -0,23% χθες. 

Και η άνοδος αυτή του γερμανικού bund ήταν πιο ήπια, καθώς οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση διευρυμένες κατά 7 μονάδες βάσης, με αυτήν του ιταλικού δεκαετούς να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών. 

Με το γενικευμένο αυτό κλίμα δεν συνέπλευσε η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς, καθώς από το χθεσινό 0,95%, έκλεισε σήμερα στο 0,95%.  

Οι μετοχές 

Στην Ευρώπη μέχρι το μεσημέρι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης «φλέρταρε» με το σπάσιμο του ιστορικού του υψηλού ρεκόρ στις 443,61 μονάδες, μέχρι τις μεσημεριανές ώρες. 

Μετά το «lunch break» η δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό της Γερμανίας και το αμερικανικό ΑΕΠ και η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, έδωσαν παράγγελμα για μαζική μεταβολή των ευρωπαϊκών μετοχών. 

Αποτέλεσμα ο Euro STOXX 600 να απωλέσει σήμερα 0,26%, παρά το ράλι των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που έχουν παρουσιάσει για το α΄ τρίμηνο του 2021, ενώ και τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο. 

Ίδια ακριβώς η εικόνα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το αμερικανικό ΑΕΠ, οι εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν χθες στο Κογκρέσο για ένα νέο πακέτο στήριξης ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων, για να ενισχυθούν οι οικογένειες, η εκπαίδευση και οι μισθοί, σε συνδυασμό με τα ισχυρά αποτελέσματα της Apple και του Facebook, ξετύλιξαν ένα «κουβάρι» θετικών νέων στη Wall Street.  

Οι S&P 500 και Nasdaq με το «καλημέρα» καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ, ωστόσο μετά το πρώτο τρίωρο και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες παραδίδουν τα κέρδη και περνούν σε αρνητικό έδαφος. 

Στη συνέχεια οι Dow Jones και S&P 500 προσπάθησαν να σώσουν τα προσχήματα, επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος, με τον Nasdaq να επιμένει πεισματικά να αναστρέψει πορεία και τη σημερινή μεταβλητότητα στη σημερινή συνεδρίαση να είναι ιδιαίτερα έντονη. 

Μια μεταβλητότητα, μόλις μια ημέρα αφότου ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η Fed δεν προτίθεται να αποσύρει τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, παρά τα υγιή σημάδια που δείχνει, γεγονός που υποδεικνύει τις ανησυχίες των Αμερικανών επενδυτών. 

Εντέλει επικράτησε η ψυχραιμία και στο τελευταίο στάδιο της συνεδρίασης ακολούθησε και ο Nasdaq τους δύο δείκτες, με το «κοντέρ» να γράφει για τον Dow Jones +0,71%, για τον S&P 500 +0,68% και να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό στις 4.211,47 μονάδες και για τον Nasdaq στο +0,22%. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News