Business & Finance Τρίτη 18/05/2021, 17:18
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: «Άτολμη» έναρξη για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση 

Η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν, εμφανίσθηκε καθυσηχαστική

Wall Street: «Άτολμη» έναρξη για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση 

Με «κατεβασμένη» ταχύτητα για δεύτερη διαδοχική ημέρα αρχίζει η συνεδρίαση στη Wall Street, σε μια ημέρα όπου η επικαιρότητα στέλνει διφορούμενα μηνύματα προς τους επενδυτές. 

Από το πεδίο των μακροοικονομικών στοιχείων, σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας αυτά που αφορούν τις κατασκευές οικιών. Συγκεκριμένα ο δείκτης της έναρξης νέων κατοικιών, υποχώρησε αισθητά κατά 9,5% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, ενώ από την άλλη οι άδειες για την κατασκευή νέων οικιών, σημείωσαν άνοδο μόλις 0,3%. Ωστόσο οι άδειες για ιδιωτικές κατοικίες, στις οποίες αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ, πραγματοποίησαν «βουτιά» 13,4% τον Απρίλιο. 

Την ίδια ώρα οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, επίσης δεν είναι ξεκάθαρες. Από τη μία η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν, εμφανίσθηκε καθυσηχαστική, δηλώνοντας ότι η αύξηση του εταιρικού φόρου και το σχέδιο για τις υποδομές της κυβέρνησης Μπάιντεν, θα ενισχύσει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων. Από την άλλη όμως, ο διοικητής της Fed στο Ντάλας Ρόμπερτ Κάπλαν επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από τα τέλη του 2022, παρά το γεγονός ότι η επίσημη θέση της Fed είναι ότι δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια και να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική, αν οι οικονομικές συνθήκες δεν θα είναι τέτοιες, ούτως ώστε η αμερικανική οικονομία να έχει ανακάμψει πλήρως από την κρίση της πανδημίας. 

Από το εταιρικό μέτωπο, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ανακοίνωσαν τις οικονομικές τους επιδόσεις για το α΄ τρίμηνο του 2021, οι κολοσσοί του λιανικού εμπορίου, Walmart, Home Depot και Macy’s, με τα οικονομικά αποτελέσματα και των τριών εταιρειών να ξεπερνούν άνετα τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα ωστόσο και οι δηλώσεις Γέλεν, δεν βοήθησαν ούτως ώστε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να αφήσει πίσω του το αρνητικό κλίμα και τις απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης. 

Αποτέλεσμα στην πρώτη ώρα των συναλλαγών ο Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,21%, ο S&P 500 κατά 0,13%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται προς αντίθετη κατεύθυνση, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 0,40%. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News