Business & Finance Τετάρτη 17/03/2021, 22:14
WALL STREET

Η Fed ώθησε το Dow πάνω απο τις 33.000 μονάδες

Η Fed ώθησε το Dow πάνω απο τις 33.000 μονάδες

Πάνω από το φράγμα των 33.000 μονάδων έκλεισε τη συνεδρίαση για πρώτη φορά ο δείκτης Dow Jones, καταρρίπτοντας νέο ιστορικό υψηλό με κινητήρια δύναμη τη δέσμευση της Φέντεραλ Ριζέρβ ότι θα δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων έως το 2023. Σε ιστορικό υψηλό έκλεισε και ο δείκτης S&P 500. 

O Dow Jones ενισχύθηκε 200 μονάδες, κλείνοντας με άνοδο 0,58%, στις 33.015,37 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,29%, κλείνοντας στις 3.974,12 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,40%, κλείνοντας στις 13.529,20 μονάδες.

O Nasdaq απέχει αυτή τη στιγμή μόλις 4% από το ιστορικό υψηλό της 12ης Φεβρουαρίου. Η Amazon.com ενισχύθηκε 1,4%, ενώ η μετοχή της Tesla 3,7%. 

Οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq «μάζεψαν» αμέσως τις απώλειές τους μετά το ανακοινωθέν της κεντρικής τράπεζας, περνώντας εν συνεχεία σε θετικό έδαφος. Στην αρχή της συνεδρίασης, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας κατέγραφε απώλειες κοντά στο 1%.  

Η δέσμευση της Φέντεραλ Ριζέρβ, μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασής της, ότι θα συνεχίσει να διατηρεί την άκρως χαλαρή νομισματική πολιτική της και τα επόμενα έτη, δίδοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» στην αμερικανική οικονομία και ανεβάζοντας τον πήχη των προβλέψεών της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό για το τρέχον έτος, έδωσε μεγάλη «ανάσα» στη Wall Street.

Η Wall Street διεύρυνε ακόμη περισσότερο τα κέρδη της μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είπε ότι ακόμη είναι πολύ ενωρίς για έναρξη συζητήσεων σχετικά με απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Για εφέτος, η Φέντεραλ Ριζέρβ προβλέπει ανάπτυξη 6,5% με την ανεργία να υποχωρεί στο 4,5% έως τα τέλη του 2021 συγκριτικά με τον ρυθμό ανάπτυξης 4,5% και το ποσοστό ανεργίας στο 5% που είχε προβλέψει στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου του 2020. Αναφορικά με τον ρυθμό αύξησης των τιμών, αναμένεται να ξεπεράσει το στόχο του 2% της Fed για το τρέχον έτος για να αγγίξει το 2,4% έως το τέλος του 2021, προτού υποχωρήσει ξανά το 2022. Ταυτόχρονα, διατήρησε το βασικό επιτόκιό της σταθερό, όπως άλλωστε αναμενόταν, στο εύρος διακύμανσης ανάμεσα στο 0 και στο 0,25%. 

«Φαίνεται να αποτελεί το τέλειο σενάριο για τους επενδυτές και αμέσως η αγορά ανταποκρίθηκε σε αυτό το θετικό σενάριο. Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει άκρως υποστηρικτική ανεξαρτήτως από το τί θα συμβεί με τα επιτόκια, τον πληθωρισμό και τις τιμές ενεργητικού», ανέφερε ο Μάικλ Αρόουν, στρατηγικός αναλυτής της State Street Global Advisors. 

O πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα πρέπει να δεί μία σταθερή κίνηση του πληθωρισμού πάνω από το 2% προτού αποφασίσει να προβεί σε αλλαγές στη νομισματική πολιτική της. Ο ίδιος δε, ανέφερε ότι δεν υπάρχει η προοπτική επιτοκιακής αύξησης έως το 2023 και απέκλεισε οιαδήποτε συζήτηση για απόσυρση των μέτρων στήριξης.

«Οταν τα στοιχεία δείξουν ότι έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, τότε θα δώσουμε το έναυσμα για να αρχίσουν οι συζητήσεις για σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι ενδείξεις και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κεντρική τράπεζα δεν προοιωνίζονται αύξηση των επιτοκίων έως το 2023. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε αμέσως μετά τις δηλώσεις Πάουελ στο 1,63% από το 1,68% που είχε βρεθεί στην αρχή της συνεδρίασης. 

Τη μεγαλύτερη ώθηση στο δείκτη S&P 500 έδωσε ο κλάδος βιομηχανίας και καταναλωτικών αγαθών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News