Business & Finance Τρίτη 16/03/2021, 22:15
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χωρίς κατεύθυνση η Wall Street – Eν αναμονή της Fed

Χωρίς κατεύθυνση η Wall Street – Eν αναμονή της Fed

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τη συνεδρίαση οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones, εν απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς οι επενδυτές έχουν αποκλειστικά στραμμένο το βλέμμα τους στη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ που ολοκληρώνεται αύριο το βράδυ. 

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά δεν κατάφερε να βρει κατεύθυνση στη σημερινή συνεδρίαση, μετά τα νέα ιστορικά υψηλά που κατέρριψαν οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 στην χθεσινή συνεδρίαση, εν μέσω αισιοδοξίας ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα των 1,9 τρισ.δολαρίων και οι εμβολιασμοί θα ωθήσουν σε δυναμική ανάκαμψη την αμερικανική οικονομία. 

Την ίδια στιγμή όμως, εντείνονται και οι φόβοι για τυχόν υπερθέρμανση της οικονομίας μετά την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων και γι΄αυτό ακριβώς οι επενδυτές περιμένουν εναγωνίως τη λεκτική που θα χρησιμοποιήσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ως προς τον πληθωρισμό και τις πιέσεις στο κόστος δανεισμού. Οι διαμορφωτές πολιτικής της Fed αναμένεται να τονίσουν ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί εφέτος με ρυθμούς που είχαν να επαναληφθούν αρκετές δεκαετίες με πτώση της ανεργίας και αύξηση του πληθωρισμού, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και τη δέσμευση να διατηρήσουν άκρως υποστηρικτική τη νομισματική πολιτική τους στο άμεσο μέλλον. 

«Αυτή η συνεδρίαση της Fed είναι η πιο σημαντική για την αγορά εδώ και πολύ καιρό. Είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά την πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού και τις ανησυχιες για την πορεία των τιμών», αναφέρει ο Τομ Μάρτιν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Globalt Investments. 

Tα τελευταία στατιστικά πάντως δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικά για την αμερικανική οικονομία. Οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν περισσότερο του αναμενομένου τον Φεβρουάριο εξαιτίας του κύματος ψύχους που έπληξε τις ΗΠΑ, ενώ η κακοκαιρία οδήγησε και σε μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον ίδιο μήνα. 

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,39% και ο S&P 500 με μικρότερες απώλειες 0,15%. Αντίθετα, ο Nasdaq κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος με οριακή άνοδο 0,09%. Στήριγμα βρήκε στην άνοδο της μετοχής της Apple, από τη στιγμή που η Evercore ISI αύξησε την τιμή – στόχο για τη μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των αναλυτών που καλύπτουν την εταιρεία, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Σε άνοδο και ο κλάδος τεχνολογίας και υπηρεσιών επικοινωνίας. 

Ωστόσο, η άνοδος των αμερικανικών ομολογιακών αποδόσεων στο 1,62% αφαίρεσε μεγάλο μέρος από τον αρχικό ενθουσιασμό των επενδυτών για τις μετοχές ανάπτυξης. 

Ο ενεργειακός κλάδος του δείκτη S&P 500 κατέγραψε απώλειες, παρασυρόμενος από την πτώση των τιμών πετρελαίου, ενώ καθοδικές πιέσεις δέχθηκε και η βαριά βιομηχανία και ο χρηματοοικονομικός τομέας. 
 
moneyreview.gr   
   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News