Business & Finance Τετάρτη 17/03/2021, 20:17
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Fed: Ανεβάζει τον πήχη για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Fed: Ανεβάζει τον πήχη για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας και ταχεία αύξηση του πληθωρισμού «βλέπει» η Φέντεραλ Ριζέρβ για εφέτος, καθώς υποχωρεί η κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη δέσμευσή της να διατηρήσει τα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν για τα επόμενα έτη.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασής της, ανακοίνωσε μεν ότι διατηρεί αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, όπως άλλωστε αναμενόταν ευρέως, όμως αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την αμερικανική οικονομία, σε μία δυνατή «ψήφο εμπιστοσύνης» ως προς τις προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Για εφέτος, προβλέπει ανάπτυξη 6,5% με την ανεργία να υποχωρεί στο 4,5% έως τα τέλη του 2021 συγκριτικά με τον ρυθμό ανάπτυξης 4,5% και το ποσοστό ανεργίας στο 5% που είχε προβλέψει στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου του 2020.

Αναφορικά με τον ρυθμό αύξησης των τιμών, αναμένεται να ξεπεράσει το στόχο του 2% της Fed για το τρέχον έτος για να αγγίξει το 2,4% έως το τέλος του 2021, προτού υποχωρήσει ξανά το 2022.  

«Οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης ακολουθούν την ανιούσα», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία διατήρησε το βασικό επιτόκιό της σταθερό στο εύρος διακύμανσης ανάμεσα στο 0 και στο 0,25%. 

Παρότι η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Φέντεραλ Ριζέρβ δεν αλλάζει τις θέσεις των διαμορφωτών πολιτικής της για τα επιτόκια, η «βαρύτητα» των απόψεών τους παρουσιάζει διαφοροποίηση. Επτά από τους 18 διαμορφωτές πολιτικής της αναμένουν αύξηση των επιτοκίων το 2023 συγκριτικά με πέντε του Δεκεμβρίου. Τέσσερις αξιωματούχοι θεωρούν επίσης τώρα ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν πολύ σύντομα ίσως και το επόμενο έτος – αξιοσημείωτη αλλαγή σε σχέση με τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, οπότε δεν είχε εκφραστεί καμία τέτοιου είδους άποψη. 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News