Business & Finance Τετάρτη 17/03/2021, 21:16
ΦΕΝΤΕΡΑΛ ΡΙΖΕΡΒ

Πάουελ: Πρόωρη κάθε συζήτηση για άρση των μέτρων στήριξης

Πάουελ: Πρόωρη κάθε συζήτηση για άρση των μέτρων στήριξης

Το μήνυμα ότι ένα μεγάλο μέρος από τα χειρότερα της κρίσης της πανδημίας έχει αποφευχθεί και ότι η όποια συζήτηση για απόσυρση των μέτρων στήριξης είναι πρώιμη, έδωσε ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, κατά τη συνέντευξη που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Fed. 

«Οταν τα στοιχεία δείξουν ότι έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, τότε θα δώσουμε το έναυσμα για να αρχίσουν οι συζητήσεις για σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι ενδείξεις και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κεντρική τράπεζα δεν προοιωνίζονται αύξηση των επιτοκίων έως το 2023. 

Επέστησε την προσοχή ότι δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό, λέγοντας ότι οι οικονομικές συνθήκες θα παραμείνουν ιδιαίτερα αβέβαιες τα επόμενα δύο έως τρία έτη και διαβεβαίωσε ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει να προσφέρει μέτρα στήριξης στην οικονομία για όσο ακόμη καιρό κριθεί αναγκαίο.

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, είπε ότι προσφέρουν την ελπίδα επιστροφής στην κανονικότητα προς το τέλος του έτους. Ωστόσο, τόνισε ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι ανισομερής και χρειάζεται ακόμη πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί. Απέδωσε τη συνολική εικόνα ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας στα άνευ προηγουμένου δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης. 

Ως προς τον πληθωρισμό, είπε ότι παραμένει χαμηλότερα από το στόχο του 2%, όμως βλέπει ανοδικές πιέσεις στις τιμές καθώς η οικονομική δραστηριότητα βελτιώνεται. Mάλιστα έγινε πιο συγκεκριμένος, λέγοντας ότι πιθανόν να υπάρξει μία πρόσκαιρη αύξηση του πληθωρισμού το Μάρτιο και τον Απρίλιο, η οποία όμως μετά πιθανόν να υποχωρήσει. 

Oι αυξήσεις στις τιμές ενδεχομένως να έχουν, όπως είπε, σταδιακό μόνο αντίκτυπο στον πληθωρισμό. Ωστόσο, καθησύχασε ότι η όποια σταδιακή άνοδο του πληθωρισμού πάνω από το 2% δεν θα οδηγήσει σε άνοδο των επιτοκίων. 

Οσον αφορά στις αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων, ο Πάουελ υπογράμμισε ότι η Fed παρακολουθεί μία σειρά από χρηματοοικονομικούς παράγοντες, προσθέτοντας ότι θα τον ανησυχούσε μία άκτακη κίνηση των αγορών ή μία αύξηση των αποδόσεων που θα απειλήσει την επίτευξη των στόχων. Επανέλαβε ωστόσο και πάλι ότι η σημερινή νομισματική στάση της Fed είναι η ενδεδειγμένη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News