Business & Finance Πέμπτη 11/04/2024, 19:54
ΑΓΟΡΕΣ

Κακάο: Ανοδικά για πέμπτη ημέρα εν μέσω φόβων για μειωμένη προσφορά

Κακάο: Ανοδικά για πέμπτη ημέρα εν μέσω φόβων για μειωμένη προσφορά

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του κακάο σημείωσαν άνοδο για πέμπτη ημέρα, καθώς η αναμενόμενη μειωμένη προσφορά τους επόμενους μήνες ωθεί τις τιμές κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, φέρνοντας οικονομικά εμπόδια στους εμπόρους και τους κατασκευαστές σοκολάτας.

Ο ξηρός καιρός πάνω από τη Δυτική Αφρική απειλεί επίσης τη συγκομιδή στα μέσα της σοδειάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το πιο ενεργό συμβόλαιο στη Νέα Υόρκη σημείωσε άνοδο έως και 2,9% στο υψηλότερο ενδοσυνεδριακό επίπεδο από τις 2 Απριλίου. Οι τιμές σημείωσαν άλμα και στο Λονδίνο.

Η ζήτηση για κακάο και προϊόντα σοκολάτας μπορεί να παραμείνει υποτονική στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έγραψαν οι αναλυτές της Bloomberg Intelligence, Diana Gomes και Ignacio Canals Polo σε έκθεση της Πέμπτης. Αναμένουν ότι τα είδη μαζικής αγοράς θα υποφέρουν περισσότερο από τα premium, σε μια ενδεχόμενη απειλή για τα περιθώρια κέρδους εταιρειών όπως η σοκολατοβιομηχανία Hershey Co.

 

Κακάο: Ανοδικά για πέμπτη ημέρα εν μέσω φόβων για μειωμένη προσφορά-1

 

Η παγκόσμια έλλειψη κακάο έχει προκαλέσει την εκτίναξη των προθεσμιακών συμβολαίων πάνω από τα 10.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο -υπερδιπλάσια από το επίπεδο στην αρχή του έτους- και έφτασε σε ρεκόρ νωρίτερα αυτό το μήνα. Το ράλι ώθησε την αμερικανική μεσίτρια εμπορευμάτων R.J. O’Brien & Associates LLC να μηνύσει την Kemofina AG κατηγορώντας τον ελβετικό προμηθευτή κακάο ότι απέτυχε να παράσχει εγγυήσεις για την κάλυψη των ζημιών. Η Kemofina αμφισβητεί τον ισχυρισμό.

Η Γκάνα, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς παγκοσμίως, έχει αρχίσει συνομιλίες με τους εμπόρους για την καθυστέρηση των παραδόσεων λόγω έλλειψης κόκκων κακάο. Η χώρα αντιμετώπισε δυσκολίες στην εκπλήρωση των συμβολαίων της το τελευταίο διάστημα, λόγω της χαμηλότερης παραγωγής, αναγκάζοντάς την να παρατείνει τις παραδόσεις και να επιβαρύνει περισσότερο την παγκόσμια αγορά. Η Ακτή Ελεφαντοστού ζήτησε επίσης από τους αγοραστές να περιμένουν μέχρι τα μέσα της σοδειάς για να συμβάλει στην άμβλυνση της έλλειψης.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο για το κακάο σημείωσε άνοδο 0,5% στα 9.916 δολάρια ανά τόνο στις 11:55 π.μ. στη Νέα Υόρκη (19:55 ώρα Ελλάδας), ενώ και ο καφές Arabica κέρδισε σε αντίθεση με την ακατέργαστη ζάχαρη που υποχώρησε

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Μετά το κακάο, προβλήματα και στην παραγωγή βανίλιας – Απειλείται το παγωτό;

Κακάο: Η αύξηση των τιμών δεν θα πλήξει μόνο τους λάτρεις σοκολάτας

Διπλασιάστηκαν οι τιμές του κακάο – Ακριβότερα σοκολατένια αυγά το Πάσχα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News