Business & Finance Τρίτη 16/05/2023, 11:14
ΑΓΟΡΕΣ

Στάση αναμονής σε ΧΑ και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Εναλλαγές προσήμων με τις συναλλαγές να δείχνουν επιφυλακτικότητα, ενώ οριακές μεταβολές καταγράφονται και στις ευρωπαϊκές αγορές. Νέα διόρθωση για τον τραπεζικό δείκτη.

Στάση αναμονής σε ΧΑ και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στασιμότητα και επιφυλακτικότητα είναι τα χαρακτηριστικά και της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ανάλογο προβλέπεται το κλίμα μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα έχει ξεκαθαρίσει το προεκλογικό τοπίo.

Συγκεκριμένα, σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα άνοιξε η αγορά στο ΧΑ, ενώ οριακές μεταβολές καταγράφονται και στις ευρωπαϊκές αγορές. O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.120,84 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,07% με την αξία των συναλλαγών στα 4,14 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (+0,64%), του ΟΛΠ (+0,63%), του ΟΤΕ (+0,61%) και της ΔΕΗ (+0,60%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-1,18%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,98%) και της Viohalco (-0,93%). Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+0,61%) και της Ακίνητης Περιουσίας (+0,29%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών(-0,95%) και των Τραπεζών (-0,84%).

Ενδεικτική των προεκλογικών ανησυχιών είναι η προειδοποίηση της Berenberg Bank ότι οι εκλογές της Κυριακής κινδυνεύουν να θέσουν σε κίνδυνο την ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει αναδειχθεί στο «αστέρι» της Ευρωζώνης, αφότου έχασε το 23% του ΑΕΠ της στην κρίση χρέους. 

Στο ίδιο πλαίσιο, το Reuters αναφέρει ότι οι αναλυτές αναμένουν μια μικρή περίοδο αβεβαιότητας στην πιθανή περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και η χώρα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Σε ανάλυσή του το Reuters αναφέρει πως μια επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα καθησυχάσει τους επενδυτές, δεδομένης της ισχυρής σχέσης με την ΕΕ και την δέσμευσή του στις μεταρρυθμίσεις. Σημειώνει ωστόσο πως μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην διαταράξει τις αγορές όπως έγινε το 2015. 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή των στοιχείων για το ΑΕΠ της ευρωζώνης -που θα ανακοινωθούν σήμερα- αλλά και μιας σειράς νέων εταιρικών αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει οριακή πτώση 0,07% στις 436,3 μονάδες με στήριξη από την τεχνολογία και τις εταιρείες κοινής ωφέλειας.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει μικρή άνοδο 0,19% στις 15.947,8 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,16% στις 7.790,4 μονάδες, ενώ στην Γαλλία ο CAC 40 σημειώνει οριακή πτώση στις 7.418,06 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,3%, ενώ αντίθετα στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,15%.

Εν τω μεταξύ, πολύ κάτω των προβλέψεων ήταν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Κίνα, καθώς η χώρα συνεχίζει να καταγράφει μια άνιση πορεία ανάκαμψης από τον αντίκτυπο των αυστηρών περιορισμών που είχαν επιβληθεί κατά της Covid.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Πώς «διαβάζουν» τις ελληνικές εκλογές οι αγορές

Berenberg Bank: Το Mitsotakis effect, το «αστέρι» του ευρώ και το αποτέλεσμα των εκλογών

Wall Street: Προβάδισμα στην τεχνολογία – Χωρίς κατεύθυνση η αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News