Business & Finance Παρασκευή 12/05/2023, 15:43
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικές αψιμαχίες πέριξ των 1.120 μονάδων

Με εναλλαγές προσήμων και περιορισμένο τζίρο κινείται η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο βαραίνουν τον Γενικό Δείκτη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικές αψιμαχίες πέριξ των 1.120 μονάδων

Με εναλλαγές προσήμων και περιορισμένο τζίρο κινείται η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο βαραίνουν τον Γενικό Δείκτη, παρά τις προσπάθειες για ανοδική αντίδραση από επιλεγμένους δεικτοβαρείς τίτλους, μια μέρα μετά τον τερματισμό του επταήμερου ανοδικού σερί.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί μόλις 0,02% στις 1.122 μονάδες με την αξία των συναλλαγών λίγο πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης χάνει 0,71% στις 853,9 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η Eurobank με -2,20%, ακολουθεί η Alpha Bank με 0,5%, ενώ έχουν περιοριστεί οι απώλειες στην πειραιώς 0,09%. Εκτός των τραπεζών, βαριές απώλειες καταγράφουν και οι μετοχές των ΕΛΠΕ (-2,04%) και του ΟΠΑΠ (-1,24%). Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Aegean Airlines (+1,82%), της Ελλάκτωρ (+1,47%) και της Coca Cola HBC (+1,00%).

Εν τω μεταξύ, δεν προέκυψε κάποια αλλαγή για τον MSCI Greece Standard Index στην τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών και λογικά η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί καθώς οι αισιόδοξοι ανέμεναν την ένταξή της, ενώ στον MSCI Greece Small Cap Index προστέθηκαν οι Ελλάκτωρ και Autohellas. Τον MSCI Greece απαρτίζουν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Motor Oil.

Εξάλλου, μια ακόμα θετική έκθεση για την ελληνική οικονομία ήρθε σήμερα, αυτή τη φορά από την ING, η οποία αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023, τοποθετώντας τον πήχυ στο 1,7%, από 1,1% προηγουμένως. Πρόκειται για τη δεύτερη αναβάθμιση σε διάστημα δύο μηνών, η οποία ωστόσο γίνεται με φόντο την εκτίμηση του επενδυτικού οίκου ότι βρισκόμαστε σε μία «πολυκρίση», το επίκεντρο της οποίας μετατοπίζεται τώρα από την Ευρώπη, στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, άνοδο καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή με ώθηση από τον τομέα των ειδών πολυτελείας, την ώρα που οι αναλυτές εξετάζουν μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία προκειμένου να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται σε ποσοστό 0,40% στις 465,5 μονάδες. Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,43% στις 15.90,5 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται σε ποσοστό 0,53% στις 7.420 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,14% στις 7.742,2 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,88%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,9%.

Στα μάκρο της ημέρας, το ΑΕΠ της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 0,1% τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 όσο δηλαδή ανάμενα οι αναλυτές, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS). Ωστόσο, τον Μάρτιο η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% έναντι εκτιμήσεων ότι θα μείνει αμετάβλητη όπως και τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, στην Ισπανία ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,1% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο και στη Γαλλία κατά 6,9%, σε ευθυγράμμιση των προβλέψεων των αναλυτών.

Κέρδη καταγράφει και η μετοχή της Societe Generale με τη γαλλική τράπεζα να ανακοινώνει κέρδη αυξημένα κατά 5,7% από ένα χρόνο νωρίτερα στα 868 εκατ. ευρώ, σχεδόν το διπλάσιο από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων κατά 3,1 δισ. έως το 2025

Wall Street: Πτώση για Dow και S&P 500 – Ώθηση στον Nasdaq από την Google

Χωρίς αλλαγές ο MSCI Greece – Ελλάκτωρ και Autohellas στον Small Cap

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News