Business & Finance Πέμπτη 11/05/2023, 17:50
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Υποχώρηση στις 1.122 μονάδες με τραπεζική διόρθωση

Μετά από επτά ανοδικές συνεδριάσεις, ο ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε στις 1.122,41 μονάδες, ενώ μέσω διεθνούς πτώσης στις διεθνείς αγορές. Λίγο πάνω από τα 73 εκατ. ο τζίρος, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,87%

Χρηματιστήριο: Υποχώρηση στις 1.122 μονάδες με τραπεζική διόρθωση

Διορθωτικά κινήθηκε σήμερα η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από επτά ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε συνολικά κέρδη 4,25%, ενώ και οι διεθνείς αγορές καταγράφουν απώλειες εν μέσω φόβων ότι οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων θα βαρύνουν περαιτέρω την οικονομία.

Στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.122,41 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,78%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,87% στις 860,06 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 73,33 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 22.302.236 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,89%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,70%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Coca Cola HBC (+1,11%), της Ελλάκτωρ (+0,99%) και του ΟΤΕ (+0,67%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (-2,51%), της Aegean Airlines (-2,41%), της Alpha Bank (-2,18%), της Eurobank (-2,15%) και της Εθνικής (-2,04%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τροφίμων (+1,12%) και των Τηλεπικοινωνιών (+0,68%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Ασφαλειών (-1,94%).

Καμπανάκι για τον τραπεζικό κλάδο έκρουσε σήμερα η ΤτΕ, η οποία τονίζει στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητάς της, ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας είναι σήμερα σε σαφώς καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν για να απορροφήσει τους κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές, εντούτοις σημειώνει ότι τα κόκκινα δάνεια παραμένουν σημαντικά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ζητά να συνεχιστούν οι προσπάθειες σε αυτό το μέτωπο, μπροστά στον κίνδυνο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Το επταήμερο σερί ανόδου είχαν πυροδοτήσει -απρόσμενα για πολλούς- τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα αλλά και μια σειρά εκθέσεων από επενδυτικούς οίκους που επιβεβαιώνουν το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας ασχέτως των εκλογών. Ωστόσο, λογικό είναι να επιτείνεται η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα των εκλογών, δέκα μόλις ημέρες πριν τις κάλπες.

Μετά από μια σειρά θετικών εκθέσεων, η Capital Economics εκφράζει αμφιβολίες για το εάν η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αφοσιωμένη στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα. Σύμφωνα με τον οίκο αναλύσεων, το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι μία κυβέρνηση συνασπισμού είτε μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ οι αναλυτές του εντοπίζουν «μεγάλη διαφορά στις πλατφόρμες των δύο μεγάλων κομμάτων». Σε ξεχωριστή έκθεσή της, η BNP Paribas χαρακτηρίζει αξιοσημείωτη τη σημαντική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών που πέτυχε η Ελλάδα το 2022. Ο επενδυτικός οίκος αποδίδει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο επώδυνο πρόγραμμα προσαρμογής που εφαρμόστηκε στη χώρα, ενώ θεωρεί ότι το θετικό momentum του 2022 θα συνεχιστεί και το 2023, λόγω των θετικών εξελίξεων στην οικονομία.

Tη σκυτάλη των θετικών αποτελεσμάτων -μετά από Coca Cola HBC, Mytilineos, Jumbo και Πειραιώς, Alpha Bank- πήρε χθες η ΤΙΤΑΝ, όπου επισημαίνεται η Ελλάδα φαίνεται ότι διατηρεί την αναπτυξιακή της πορεία, χάρη στα δημόσια έργα, στον ισχυρό τουριστικό κλάδο της χώρας και στην ταχύτερη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Οι επενδυτές αναμένουν αργότερα σήμερα και την τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του MSCI με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο ενδεχόμενο εισαγωγής της Πειραιώς.

Την ίδια ώρα, πτώση καταγράφουν και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το ανοδικό άνοιγμα, καθώς οι συναλλασσόμενοι προσπαθούν να μαντέψουν την πορεία των επιτοκίων εν μέσω μιας σειράς από μακροοικονομικά αποτελέσματα. Ο δείκτης STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,44%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,68%, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση 0,79%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι χάνει 0,3%. Στην ευρωπεριφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο διολισθαίνει κατά 1,23%, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη παρουσιάζει πτώση 0,49%. 

Τέλος, και η Wall Street άνοιξε πτωτικά με τις περιφερειακές τράπεζες να κλυδωνίζονται ξανά μετά την ανακοίνωση της PacWest ότι οι καταθέσεις της υποχώρησαν 9,5% την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η τράπεζα είχε επιβεβαιώσει δημοσιεύματα ότι εξετάζει όλες τις επιλογές και βρίσκεται σε συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές και εταίρους. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Πτώση με βαρίδια περιφερειακές τράπεζες και Disney

ΤτΕ: Έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για τις τράπεζες – Να μειωθούν και άλλο τα κόκκινα δάνεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News