Business & Finance Πέμπτη 11/05/2023, 11:22
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Μάχη για το πρόσημο με στόχο το 8 στα 8

Ανίσχυρη προσπάθεια ανόδου στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά το χθεσινό κλείσιμο πάνω από τις 1.130 μονάδες. Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές

Χρηματιστήριο: Μάχη για το πρόσημο με στόχο το 8 στα 8

Ανίσχυρη προσπάθεια ανόδου κατέγραφε η αγορά στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ τα τελευταία λεπτά έχει γυρίσει στο κόκκκινο με τον γενικό δείκτη να κινείται λίγο κάτω από το χθεσινό κλείσιμο που έφεραν τα εταιρικά αποτελέσματα και μια σειρά από εκθέσεις επενδυτικών οίκων που επιβεβαιώνουν το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας ασχέτως των εκλογών.

Τη σκυτάλη των θετικών αποτελεσμάτων -μετά από Coca Cola HBC, Mytilineos, Jumbo και Πειραιώς, Alpha Bank- πήρε χθες η ΤΙΤΑΝ, όπου επισημαίνεται η Ελλάδα φαίνεται ότι διατηρεί την αναπτυξιακή της πορεία, χάρη στα δημόσια έργα, στον ισχυρό τουριστικό κλάδο της χώρας και στην ταχύτερη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Οι επενδυτές αναμένουν και τη σημερινή τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του MSCI με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο ενδεχόμενο εισαγωγής της Πειραιώς.

Ωστόσο, λογικό είναι να παραμένει η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα των εκλογών. Μετά από μια σειρά θετικών εκθέσεων, η Capital Economics εκφράζει αμφιβολίες για το εάν η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αφοσιωμένη στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα. Σύμφωνα με τον οίκο αναλύσεων, το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι μία κυβέρνηση συνασπισμού είτε μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ οι αναλυτές του εντοπίζουν «μεγάλη διαφορά στις πλατφόρμες των δύο μεγάλων κομμάτων».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.129,93 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,09% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 7,5 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο ;anv toy 1% καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC, της ΔΕΗ και της Τιτάν. Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Εμπορίου (-0,58%) και των Ταξιδιών (-0,48%).

Την ίδια ώρα, ανοδικά κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι συναλλασσόμενοι προσπαθούν να μαντέψουν την πορεία των επιτοκίων αξιολογώντας ταυτόχρονα και τα νέα στοιχεία από την Κίνα. Ο δείκτης STOXX 600 ενισχύεται 0,6%, με τον κλάδο μίντια και καταναλωτικών αγαθών να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο, ενώ αντίθετα μεταλεία, αυτοκίνητα και ενέργεια είναι οι κλάδοι που κινούνται στο «κόκκινο».

Από τους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει κέρδη 0,44%, ο DAX στην Φρανκφούρτη 0,33%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι άνοδο 0,75%. Ωστόσο, από την ευρωπεριφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο παρουσιάζει οριακή άνοδο. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ευρωπαϊκές αγορές: Ανοδικό ξεκίνημα με επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία στην Κίνα

Capital Economics: Εκλογικά σύννεφα πάνω από την Ελλάδα – Οι διαφορές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία

ΧΑ: Εβδομη μέρα ανόδου με στήριξη από ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News