BUSINESS & FINANCE

Berenberg Bank: Το Mitsotakis effect, το «αστέρι» του ευρώ και το αποτέλεσμα των εκλογών

Berenberg Bank: Το Mitsotakis effect, το «αστέρι» του ευρώ και το αποτέλεσμα των εκλογών

Οι εκλογές της Κυριακής κινδυνεύουν να θέσουν σε κίνδυνο την ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει αναδειχθεί στο «αστέρι» της Ευρωζώνης, αφότου έχασε το 23% του ΑΕΠ της στην κρίση χρέους, προειδοποιεί η Berenberg Bank.  

Όπως σημειώνει ο γερμανικός επενδυτικός οίκος, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαφορετικά οράματα για την Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται και άλλες από τις φιλικές για την ανάπτυξη πολιτικές του, με ένα ισχυρό κοινωνικό στοιχείο. Τα τελευταία δύο χρόνια άρχισε να χρησιμοποιεί τον δημοσιονομικό χώρο που κέρδισε η Ελλάδα λόγω των ισχυρών φορολογικών εσόδων για να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες και να μειώσει το φορολογικό βάρος.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει «μαλακώσει» από την σκληρή σύγκρουσή του με τις αγορές το 2015, όμως το αριστερό μανιφέστο του εξακολουθεί να ζητά την αντιστροφή κάποιων βασικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά απασχόλησης, μειωμένες ώρες εργασίας, μεγάλη αύξηση των κοινωνικών δαπανών και κρατικοποίηση μιας μεγάλης τράπεζας και βασικών εταιρειών κοινής ωφέλειας της Ελλάδας. «Μια –απίθανη- νίκη του Τσίπρα θα μπορούσε να φέρει μια περίοδο αβεβαιότητας για την Ελλάδα, η οποία ενδεχομένως να τελειώσει με τις αγορές να αναγκάζουν την Αθήνα να επιστρέψει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων», σημειώνουν οι αναλυτές της Berenberg Bank.

Πώς η Ελλάδα έγινε το αστέρι της Ευρωζώνης

Ο γερμανικός οίκος θυμίζει την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, όπου η Ελλάδα βρέθηκε αποκλεισμένη από τις αγορές ομολόγων και έχασε το 23% του ΑΕΠ της σε πέντε χρόνια. Η υπερβολική έμφαση στην εμπροσθοβαρή λιτότητα, αντί για γρηγορότερες μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την ανάπτυξη, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους πιστωτές για τα δάνεια διάσωσης, επιδείνωσαν την πτώση της οικονομίας.

«Αλλά στο τέλος, το πικρό φάρμακα δούλεψε. Ανακάμπτοντας από χαμηλό επίπεδο, η Ελλάδα έχει μετατραπεί τώρα στο αστέρι σε επιδόσεις ανάμεσα στις μεγάλες χώρες του ευρώ», σημειώνει η Berenberg. Όπως συνέβη στην Γερμανία με τις μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2003-2005, η Ελλάδα έδειξε ότι το να είναι μέλος του ευρώ μπορεί να ενθαρρύνει μια χώρα να κάνει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της προσφοράς, αντί να ελπίζει για μια πιθανώς πληθωριστική χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων από την κεντρική τράπεζα, εξηγεί.  

Ο οίκος μιλά, παράλληλα, για αυτό που αποκαλεί «The Mitsotakis effect». Συγκεκριμένα, αποδίδει τα εύσημα για την ανάκαμψη της οικονομίας στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι αφότου ανέλαβε την εξουσία, στα μέσα του 2019, οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 44,2% σε πραγματικούς όρους, καθώς εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν στην φιλική για την ανάπτυξη ατζέντα του.

Berenberg Bank: Το Mitsotakis effect, το «αστέρι» του ευρώ και το αποτέλεσμα των εκλογών-1

Ως αποτέλεσμα, το ελληνικό ΑΕΠ ξεπέρασε τα προ-πανδημίας επίπεδα κατά 6,4% στα τέλη του 2022, την ώρα που ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 1,3% υψηλότερος (εξαιρουμένης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, όπου τα στοιχεία είναι ευμετάβλητα).  

Υπό την σημερινή κυβέρνηση, η απασχόληση έχει αυξηθεί κατά 5,9% και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει ενισχυθεί, όπως αποτυπώνεται στην αύξηση των εξαγωγών από το 19% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 στο 49% το 2022.

Το χρέος, που έφτασε στο 206% του ΑΕΠ το 2020, έχει πέσει στο 171% και με τη σημερινή τάση, αναμένεται να βρεθεί κάτω από το αντίστοιχο ιταλικό (το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 144% του ΑΕΠ) έως το 2026.

Το εκλογικό αποτέλεσμα  

Σύμφωνα με την Berenberg Bank, ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, πιθανότατα μετά τις επαναληπτικές εκλογές. Όμως, έχοντας αποξενώσει το ΠΑΣΟΚ λόγω του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, δεν έχει κάποιον προφανή κυβερνητικό εταίρο. «Αυτό αφήνει μια μικρή, αλλά όχι μηδενική, πιθανότητα ο Τσίπρας να επιστρέψει στην εξουσία, ενδεχομένως ως ο επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με την ανοχή δυνάμεων της κεντροαριστεράς και της ριζοσπαστικής αριστεράς», σημειώνει η ανάλυση.

Berenberg Bank: Το Mitsotakis effect, το «αστέρι» του ευρώ και το αποτέλεσμα των εκλογών-2

Το «tail risk» (απρόσμενος κίνδυνος), όπως χαρακτηρίζεται, μιας νέας  κυβέρνησης Τσίπρα φέρνει μνήμες από την πρώτη του θητεία, όταν άφησε τον τότε υπουργό Οικονομικών του, Γιάνη Βαρουφάκη, να «παίξει» με την ιδέα της εξόδου από το ευρώ, ώσπου οι τράπεζες οδηγήθηκαν στο κλείσιμο, στα μέσα του 2015. Πρόκειται για αυτό που η Berenberg ονομάζει «Varoufakis effect».

Θυμίζοντας την τελική υποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών, που επέτρεψε τη συμφωνία με τους θεσμούς και την επαναφορά της Ελλάδας στην τροχιά των μεταρρυθμίσεων, η Berenberg σημειώνει ότι ο Βαρουφάκης φαίνεται να είναι πιο δημοφιλής στην άκρα αριστερά εκτός Ελλάδας, με το κόμμα του πάντως να αναμένεται να πιάσει το όριο του 3% για να μπει στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης: 

BNP Paribas: Η Ελλάδα δρέπει καρπούς – Πώς «γύρισαν» τα δημόσια οικονομικά

Capital Economics: Εκλογικά σύννεφα πάνω από την Ελλάδα – Οι διαφορές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία

Goldman Sachs: Από τις εκλογές περνά το τελευταίο βήμα για την επενδυτική βαθμίδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News