BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Εκλογικά σύννεφα πάνω από την Ελλάδα – Οι διαφορές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία

Capital Economics: Εκλογικά σύννεφα πάνω από την Ελλάδα – Οι διαφορές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία

Η Ελλάδα έχει υπάρξει η θετική έκπληξη της Ευρωζώνης και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της είναι καλές, όμως οι εκλογές ενδέχεται να φέρουν στην εξουσία μία κυβέρνηση που είναι λιγότερο αφοσιωμένη στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα από τη σημερινή, προειδοποιεί η Capital Economics.

Σύμφωνα με τον οίκο αναλύσεων, το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι μία κυβέρνηση συνασπισμού είτε μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

«Υπάρχει μεγάλη διαφορά στις πλατφόρμες των δύο μεγάλων κομμάτων», τονίζουν οι αναλυτές της Capital Economics. Όπως εξηγούν, η Νέα Δημοκρατία εστιάζει πολύ στην οικονομία, καθώς σχεδιάζει να αυξήσει τους μισθούς και να ενισχύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, μειώνοντας παράλληλα το χρέος στο 140% του ΑΕΠ έως το 2027.

Capital Economics: Εκλογικά σύννεφα πάνω από την Ελλάδα – Οι διαφορές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία-1

Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε κοινωνικούς σκοπούς, ενώ μεταξύ άλλων υπόσχεται αύξηση 10% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τον κατώτατο μισθό, αύξηση των δαπανώ για την παιδεία και την υγεία, αυξημένες συντάξεις, προστασία από τους πλειστηριασμούς κατοικιών, φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια και χαμηλότερο ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Βέβαια, η Capital Economics αναγνωρίζει πως ο βαθμός στον οποίο τα πράγματα θα άλλαζαν με μια νέα κυβέρνηση, παραμένει πολύ αβέβαιος. Αν και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει πολύ υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα, το ιστορικό του κόμματος μετά το δημοψήφισμα του 2015 δείχνει ότι μπορεί να είναι πολύ λιγότερο ριζοσπαστικό στην εξουσία από  ό,τι προεκλογικά.

Και ενώ ένας συνασπισμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στη θεωρία μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη συνέχεια με τη σημερινή κυβέρνηση, θα απαιτηθούν  κάποιοι συμβιβασμοί, επομένως οι πολιτικές μπορεί να απομακρυνθούν από την σχετικά «ορθόδοξη» προσέγγιση των τελευταίων ετών.

Η οικονομία

Σε κάθε περίπτωση, η Capital Economics τονίζει ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας εξακολουθούν να φαίνονται καλύτερες σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης. Η οικονομία έχει πολύ momentum και το ΑΕΠ είναι κατά 6,4% υψηλότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα (έναντι 0,2% υψηλότερο στο σύνολο της Ευρωζώνης).

Συνεπώς, ο οίκος μιλά για τεράστια περιθώρια ανάκαμψης, καθώς το ΑΕΠ παραμένει κατά 20% μικρότερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Capital Economics: Εκλογικά σύννεφα πάνω από την Ελλάδα – Οι διαφορές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία-2

Επιπλέον, διαπιστώνει διαρθρωτική πρόοδο στην οικονομία τα τελευταία χρόνια, καθώς τα κόκκινα δάνεια περιορίστηκαν, οι φορολογικοί συντελεστές μειώθηκαν, το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε και τα δημόσια οικονομικά είναι πιο σταθερά.

Και την ίδια στιγμή, ο οίκος σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι λιγότερο εκτεθειμένη σε σχέση με άλλες χώρες στις επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων.

Διαβάστε επίσης: 

Fitch: Αισιόδοξο το Πρόγραμμα Σταθερότητας αλλά «σφραγίζει» τη δημοσιονομική σύνεση

Goldman Sachs: Από τις εκλογές περνά το τελευταίο βήμα για την επενδυτική βαθμίδα

Overweight για την Ελλάδα η Morgan Stanley – Τι λέει για τις εκλογές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News