ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JP Morgan: Τα σενάρια για τις εκλογές – Τι θα γίνει στην οικονομία

JP Morgan: Τα σενάρια για τις εκλογές – Τι θα γίνει στην οικονομία

Η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου δεν θα βγάλει κυβέρνηση, εκτιμά JP Morgan, ενώ η δεύτερη κάλπη θα έχει ως αποτέλεσμα είτε μία μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή μία κυβέρνηση συνασπισμού της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ.

Σε κάθε περίπτωση, η JP Morgan εκτιμά ότι μια πιο σαφής εικόνα θα είναι εφικτή μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση όμως ακόμα και έτσι, οι πολίτικες αναμένεται να παραμείνουν στο μονοπάτι του πρόσφατου παρελθόντος, συνεχίζοντας να στηρίζουν την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Όπως σημειώνει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στην Νέα Δημοκρατία (35%) ένα σταθερό προβάδισμα 6% με 6,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (που χαρακτηρίζεται ως αριστερό και λαϊκίστικο κόμμα, με ποσοστό 29% στις δημοσκοπήσεις). Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται γύρω στο 10,5% και το ΚΚΕ περίπου στο 6,5%. Δύο ακόμα λαϊκιστικά κόμματα, το αντιευρωπαϊκό αριστερό ΜεΡΑ25 και το δεξιό Ελληνική λύση, θα μπορούσαν να μπουν στη Βουλή, αφού εμφανίζουν στις δημοσκοπήσεις ποσοστά περίπου 4,5%.

Λόγω της απλής αναλογικής, οι εκλογές δεν αναμένεται να βγάλουν κυβέρνηση, καθώς κανένα κόμμα δεν φαίνεται να μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Θεωρητικά, ένας συνασπισμός της άκρας αριστεράς, υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΙΝΑΛ ως junior εταίρο και ένα ή περισσότερα από τα άλλα αριστερά κόμματα, θα μπορούσε να έχει την πλειοψηφία. Όμως, αυτή η επιλογή χαρακτηρίζεται από την JP Morgan σαν ένας μακρινός κίνδυνος σε αυτό το στάδιο.

Από την άλλη πλευρά, το ΚΙΝΑΛ έχει απορρίψει κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και η όποια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να πυροδοτήσει αποχωρήσεις ή ακόμα και αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος.

Επιπλέον, η στάση του ΚΚΕ είναι ακόμα πιο ξεκάθαρη, καθώς ιστορικά το κόμμα αυτό έχει αρνηθεί να μπει σε κυβέρνηση συνασπισμού τα τελευταία 30 χρόνια.

Όσο για το ΜεΡΑ25, οι ακραία ευρωσκεπτικιστικές απόψεις του, το  καθιστούν ακατάλληλο κυβερνητικό εταίρο, σημειώνει η JP Morgan.

Με δεδομένο ότι οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με διαφορετικό εκλογικό νόμο, το 38% των ψήφων είναι αρκετό για να φτάσει ένα κόμμα τις 151 έδρες.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία είναι ήδη πολύ κοντά (απέχει περίπου 2-3%), σημειώνει η JP Morgan, άρα θεωρεί ότι οι δύο επιλογές είναι είτε μία μονοκομματική κυβέρνηση, αλλά με ισχνή πλειοψηφία, ή μία κυβέρνηση συνασπισμού με το ΚΙΝΑΛ ως junior εταίρο.

Αν και η Νέα Δημοκρατία ενδέχεται να χρειαστεί να διαπραγματευτεί με έναν κυβερνητικό εταίρο σαν το ΚΙΝΑΛ, εντούτοις μια τέτοια συμμαχία δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τους πολιτικούς στόχους, και ειδικά εκείνους που σχετίζονται με τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και τα μεγάλα προγράμματα δαπανών που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνει η JP Morgan.

Παρότι ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στη φορολόγηση των κεφαλαιουχικών κερδών, ο οίκος δεν περιμένει μεγάλες αλλαγές στη συνολική ατζέντα πολιτικών.

Συνεπώς, δεν αλλάζει την πρόβλεψή του για ανθεκτική και διατηρήσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Για το 2023, περιμένει ρυθμούς περίπου 2,5%, με τη σημαντική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού, να οδηγεί σε σημαντική μείωση του χρέους.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Fitch Solutions: Τα 3 σενάρια για τις εκλογές και τι σημαίνουν για την οικονομία

DZ Bank: Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ – Δεν κάνει μεγάλη διαφορά για τα ομόλογα

Societe Generale: Οι εκλογές ίσως «κοστίσουν» την επενδυτική βαθμίδα στις 9 Ιουνίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News