Business & Finance Τετάρτη 10/05/2023, 10:36
BUSINESS & FINANCE

Overweight για την Ελλάδα η Morgan Stanley – Τι λέει για τις εκλογές

Overweight για την Ελλάδα η Morgan Stanley – Τι λέει για τις εκλογές

Στάση overweight τηρεί η Morgan Stanley απέναντι στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αποτελεί και την προτιμώμενη επιλογή της ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος σημειώνει ότι το πιθανότερο σενάριο για τις εκλογές είναι μία κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία, η οποία θα κυβερνήσει είτε μόνη της ή σε συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι αναλυτές δεν περιμένουν σημαντικές αλλαγές πολιτικών μετά τις εκλογές.

Η Morgan Stanley περιμένει ανάπτυξη 2,5% το 2023 και 2,1% το 2024, με τη βοήθεια της μείωσης του πληθωρισμού, της αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων και της στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Overweight για την Ελλάδα η Morgan Stanley – Τι λέει για τις εκλογές-1

Οι αναλυτές του οίκου «βλέπουν» την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν μια πιθανή έκπληξη στο β΄ εξάμηνο του 2023.

Overweight για την Ελλάδα η Morgan Stanley – Τι λέει για τις εκλογές-2

Άλλωστε, στο δημοσιονομικό μέτωπο, σημειώνουν ότι οι συνετές πολιτικές θα επιτρέψουν την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023 και το 2024.

Αναφερόμενη στην επίδραση που θα έχει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο χρηματιστήριο της Αθήνας, η Morgan Stanley σημειώνει ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, οι μετοχές σημειώνουν κατά μέσο όρο ράλι 22% έναντι του MSCI EM, τους οκτώ μήνες πριν από την πρώτη αναβάθμιση.

Overweight για την Ελλάδα η Morgan Stanley – Τι λέει για τις εκλογές-3

Άλλωστε, επισημαίνει τη θετική δυναμική των κερδών αλλά και τις φθηνές αποτιμήσεις.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι προτιμώμενες στην κατηγορία CEEMEA για την Morgan Stanley, λόγω της εξυγίανσης των ισολογισμών, της αύξησης των δανείων, των αυξανόμενων επιτοκίων και της ανθεκτικότητας στην ποιότητα ενεργητικού.

Overweight για την Ελλάδα η Morgan Stanley – Τι λέει για τις εκλογές-4

Ο οίκος τηρεί στάση overweight για τις Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

JP Morgan: Τα σενάρια για τις εκλογές – Τι θα γίνει στην οικονομία

Societe Generale: Οι εκλογές ίσως «κοστίσουν» την επενδυτική βαθμίδα στις 9 Ιουνίου

Fitch Solutions: Τα 3 σενάρια για τις εκλογές και τι σημαίνουν για την οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News