BUSINESS & FINANCE

Fitch Solutions: Τα 3 σενάρια για τις εκλογές και τι σημαίνουν για την οικονομία

Fitch Solutions: Τα 3 σενάρια για τις εκλογές και τι σημαίνουν για την οικονομία

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, πιθανότατα με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το κεντρικό σενάριο της Fitch Solutions  για τις ελληνικές εκλογές, στο οποίο οι αναλυτές του οίκου δίνουν πιθανότητες 60%. Αντίστοιχα, δίνουν πιθανότητες 30% σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και 10% σε μία κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κεντρικό σενάριο της Fitch Solutions, δηλαδή αυτό του συνασπισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, αν και με συμβιβασμούς.

«Τα δύο κόμματα σχημάτισαν συνασπισμό στο παρελθόν, το 2012 και το 2015, δημιουργώντας ένα προηγούμενο επιτυχημένης συνεργασίας τους», σημειώνουν οι αναλυτές. «Ωστόσο, η τελευταία συρρίκνωση των ποσοστών της ΝΔ και το πρόσφατο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων θα δώσουν στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μεγαλύτερη μόχλευση για να αναγκάσει τη ΝΔ να κάνει παραχωρήσεις πολιτικής», προσθέτουν.

Έτσι, εκτιμούν ότι σε ένα τέτοιο σενάριο, θα σημειωθεί αύξηση των κρατικών δαπανών σε κοινωνικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και η υγεία, καθώς και αντιστροφή  πρόσφατων ιδιωτικοποιήσεων που έγιναν από τη ΝΔ.  

Το 2ο σενάριο, αυτό της αυτοδυναμίας της ΝΔ προβλέπει συνέχιση των πολιτικών στο ίδιο μονοπάτι που ακολουθείται και σήμερα.

Όσο για το σενάριο του σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, η Fitch Solutions εκτιμά ότι θα φέρει αυξημένες ανησυχίες των επενδυτών, καθώς ο κίνδυνος απόκλισης από το σημερινό μονοπάτι της δημοσιονομικής υπευθυνότητας θα ενισχυθεί.

Η αύξηση των δαπανών

Εστιάζοντας στον τομέα της υγείας, η Fitch Solutions σημειώνει ότι η συνεργασία με ένα πιο αριστερό κόμμα θα «τραβούσε» τις πολιτικές υγείας και τις δαπάνες της ΝΔ προς μία πιο γενναιόδωρη στάση, με δεδομένο ότι η μείωση των ποσοστών της αφήνει τη ΝΔ αποδυναμωμένη.

Πρωτοβουλίες στον τομέα της υγείας, όπως τα προγράμματα εξετάσεων και ο Προσωπικός Ιατρός δεν αναμένεται να διακοπούν, καθώς έχουν τη στήριξη του κόσμου, επισημαίνεται. Άλλωστε, ο οίκος χαρακτηρίζει αρκετά επιτυχημένα τα προγράμματα αυτά, σημειώνοντας ότι μέσω του προγράμματος Φώφη Γεννηματά έγιναν πάνω από 120.000 μαστογραφίες, οι οποίες επέτρεψαν να εντοπιστούν 7.000 περιπτώσεις καρκίνου σε πιο πρώιμο στάδιο.  

Οι κρατικές δαπάνες για την υγεία πιθανότατα θα αυξηθούν σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που αναμένονται σήμερα.

Συγκεκριμένα, η Fitch Solutions προβλέπει μέση ετήσια αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία κατά 2,9% το διάστημα 2022-2027, την ώρα που οι δαπάνες για την υγεία στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να εμφανίσουν αντίστοιχη αύξηση 6,6%.

Ωστόσο, ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών, η απόσταση ανάμεσα στους ρυθμούς αύξησης των δαπανών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αναμένεται να μειωθεί.  

Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος εκτιμά ότι οι δαπάνες υγείας του δημοσίου τομέα θα παραμείνουν πάνω από το 60% των συνολικών δαπανών έως το 2027, καθώς η γήρανση του πληθυσμού θα πυροδοτήσει αυξημένη ζήτηση για σχετικές υπηρεσίες μακροπρόθεσμα. 

Διαβάστε επίσης: 

Moody’s: Μεταρρυθμίσεις και υπομονή το «κλειδί» για επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

Berenberg Bank: Η Ελλάδα και τα άλλα «PIGS» έγιναν η ατμομηχανή της Ευρωζώνης

DZ Bank: Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ – Δεν κάνει μεγάλη διαφορά για τα ομόλογα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News