Business & Finance Τετάρτη 10/05/2023, 17:14
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Κέρδη με μοχλό τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στη Wall Street μετά τα στοιχεία που έδειξαν μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Wall Street: Κέρδη με μοχλό τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στη Wall Street μετά τα στοιχεία που έδειξαν μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, καθώς ενισχύονται οι προβλέψεις για μειώσεις των επιτοκίων αργότερα μέσα στη χρονιά.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,17% ή 55,6 μονάδες στις 33.617,46, ο τεχνολογικός Nasdaq -που επηρεάζεται πιο πολύ από τα υψηλά επιτόκια- σημειώνει ράλι 1,15%, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 0,56% ή 23,21 μονάδες στις 4.142,4. 

Στα εταιρικά αποτελέσματα, η Airbnb Inc. ανακοίνωσε μια επιφυλακτική πρόβλεψη για τα έσοδα το δεύτερο τρίμηνο. Η μετοχή της Rivian Automotive Inc. σημειώνει άνοδο, καθώς η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων ανέφερε μικρότερη από την αναμενόμενη απώλεια και επιβεβαίωσε τα σχέδια παραγωγής.

Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, κυμάνθηκε στο 4,9% τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να παραμείνει στο 5%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021, ενώ η πτώση αυτή αποδεικνύει ότι ο κύκλος νομισματικής σύσφιγξης φέρνει αποτελέσματα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος μετρά το κόστος μιας ευρείας σειράς αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση. Το Μάρτιο ο πληθωρισμός είχε κυμανθεί στο 5% η επίδοση του Μαρτίου, καταγράφοντας μηνιαία άνοδο 0,1%. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τους ευμετάβλητους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 5,5% σε εναρμόνιση με τις προβλέψεις των αναλυτών και έναντι αύξηση 5,6% τον Μάρτιο.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει όσους προβλέπουν παύση στις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed και σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εντός της χρονιάς.

«Τα σημερινά στοιχεία σημαίνουν ότι η Fed δεν θα αναλάβει περαιτέρω δράση τον Ιούνιο; Η απάντηση είναι όχι», σχολιάζει στο Bloomberg ο Vincent Reinhart, επικεφαλής οικονομολόγος της Dreyfus and Mellon. «Είναι δείγμα μιας τάσης αποπληθωρισμού, αλλά όταν βρίσκεσαι πολύ πάνω από τον στόχο του 2%, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Η Fed θα θα το δει αυτό σαν θετικό στοιχείο, αλλά πρέπει να είναι σίγουροι ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προς το 2% και τα σημερινά στοιχεία ειναι μια ακόμα σταγόνα στον ωκεανό ως προς αυτό».

Παράλληλα, η Wall Street έχει στραμμένο το βλέμμα στο ζήτημα του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ, με ορατή το ενδεχόμενο χρεοκοπίας εάν δεν επιτευχθεί πολιτική λύση πριν την 1η Ιουνίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Στο 4,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Wall Street: Μικρές απώλειες με το βλέμμα στο χρέος και στον πληθωρισμό

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News