Business & Finance Τρίτη 9/05/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Μικρές απώλειες με το βλέμμα στο χρέος και στον πληθωρισμό

Wall Street: Μικρές απώλειες με το βλέμμα στο χρέος και στον πληθωρισμό

Με πτώση έκλεισαν οι μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, με τις περιφερειακές τράπεζες να υπαναχωρούν και με τους επενδυτές να περιμένουν τα αυριανά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αλλά και την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους. 

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,46% στις 4.119,17 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 0,6% στις 12.179,55 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε οριακή πτώση 0,17% στις 33.561,81 μονάδες. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Ρεπουμπλικάνο Κέιβιν ΜακΚάρθι. Οι δύο πλευρές εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικές ως προς την έκβαση της συζήτησης καθώς οι θέσεις τους είναι σκληροπυρηνικές και δεν πρόκειται να υπάρξει κοινό έδαφος. Ο Μπάιντεν και ο ΜακΚάρθι έχουν πολλές διαφωνίες καθότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητά η όποια συμφωνία για την αύξηση του χρέους να συνοδεύεται από μείωση των δαπανών. Ο Μπάιντεν από την πλευρά του επιμένει ότι η αύξηση του ορίου του χρέους δεν θα πρέπει να συνοδεύεται από όρους και είναι αδιαπραγμάτευτη. 

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ανέφερε ότι η όποια αποτυχία αύξησης του ανώτατου ορίου του χρέους θα ήταν οικονομική καταστροφή. Την ίδια στιγμή, οι ρυθμιστικές αρχές δεν βρίσκονται κοντά σε καμία πολιτική παρέμβαση που θα μπορούσε να περιορίσει το short-selling των μετοχών των περιφερειακών τραπεζών. 

«Η Wall Street είναι απρόθυμη να ακολουθήσει οιαδήποτε κατεύθυνση έως ότου υπάρξει μία πιο ξεκάθαρη έκβαση στις διαπραγματεύσεις για το χρέος και έως ότου δοθεί μία πιο σαφής εικόνα για την πορεία του πληθωρισμού», αναφέρει αναλυτής της Oanda. 

Η μετοχή της PacWest υποχώρησε 6% μετά από μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση στην αρχή της οποίας η συγκεκριμένη τράπεζα κατέγραφε κέρδη άνω του 3%. 

Σε πτώση και οι μετοχές των Lucid, PayPal και Skyworks μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων τους. Στο μεταξύ, η μετοχή της Palantir ενισχύθηκε 14% στην απόηχο των ισχυρών επιδόσεων τριμήνου και της δυναμικής καθοδήγησης. 

Οι traders θα παρακολουθήσουν επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Απριλίου αλλά και τις τιμές παραγωγού την Πέμπτη. Οικονομολόγοι αναμένουν αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,4% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο και 5% σε ετήσια βάση. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ειδών διατροφής και ενέργειας, αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,4%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News