Business & Finance Τρίτη 2/05/2023, 17:10
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Απώλειες με το βλέμμα σε Fed και χρέος

Οι επενδυτές στη Wall Street τηρούν στάση αναμονής ενόψει της αυριανής απόφασης της Fed για τα επιτόκια

Wall Street: Απώλειες με το βλέμμα σε Fed και χρέος

Πτώση καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street μετά το άνοιγμα με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της αυριανής απόφασης της Fed για τα επιτόκια, αλλά και τις εξελίξεις στη Ουάσινγκτον σχετικά με το ύψος του δημόσιου χρέους.

O βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 206 μονάδες ή 0,61% στις 33.812,7 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 26,6 μονάδες ή 0,63% στις 4.140 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει πτώση 52,2 μονάδες ή 0,44% στις 12.159,4 μονάδες. H μετοχή της Uber κερδίζει πάνω από 6%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε με ήπια πτώση στον απόηχο της διάσωσης της First Republic Bank που καθησύχασε -επί του παρόντος- όσους φοβήθηκαν για νέα τραπεζική κρίση. Ωστόσο, οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο δανεισμός θα μειωθεί, επιβραδύνοντας μια οικονομία που βρίσκεται ήδη υπό πίεση από την πιο επιθετική εκστρατεία αύξησης επιτοκίων εδώ και δεκαετίες. Εξάλλου και τα στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν ότι περιορίστηκε ο τραπεζικός δανεισμός περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η προσοχή τώρα είναι στραμμένη στη Fed, η διήμερη συνεδρίαση της οποίας ξεκινά σήμερα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και πιθανότατα θα δώσει σήμα για παύση στις αυξήσεις. Παράλληλα, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο και στην Ουάσινγκτον, αφού η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να ξεμείνει από χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της ήδη από τον Ιούνιο.

«Η τραπεζική κρίση φαίνεται να έχει αντιμετωπιστεί, τώρα το πρόβλημα παραμένει ο πληθωρισμός», δήλωσε ο Fahad Kamal, επικεφαλής επενδύσεων στην SG Kleinwort Hambros Bank Limited. «Οι αγορές κλονίζονται λόγω της διχοτόμησης μεταξύ αρκετά ισχυρών στοιχείων και αδύναμων μελλοντικών προσδοκιών, καθώς υπάρχει ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί στα εταιρικά κέρδη λόγω των καθυστερημένων επιπτώσεων της νομισματικής πολιτικής».

Σημειωτέον ότι η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,85%, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε πολύ υψηλός, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιγξης εάν κριθεί απαραίτητο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Uber: Οι λόγοι που οδήγησαν σε εκτίναξη κερδών

ΕΚΤ: Τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ μιας μικρότερης αύξησης επιτοκίων

Με ήπια πτώση η Wall Street, στον απόηχο των ειδήσεων της First Republic, εν αναμονή της απόφασης της Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News