Business & Finance Δευτέρα 1/05/2023, 23:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ήπια πτώση η Wall Street, στον απόηχο των ειδήσεων της First Republic, εν αναμονή της απόφασης της Fed

Με ήπια πτώση η Wall Street,  στον απόηχο των ειδήσεων της First Republic, εν αναμονή της απόφασης της Fed

Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν με μικρή μεταβολή τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές παρακολούθησαν τις εξελίξεις σχετικά με τη First Republic Bank και προετοιμάζονται για μια ακόμη αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

Ο περιφερειακός τραπεζικός δείκτης KBW σημείωσε μεγάλη πτώση, ενώ οι μετοχές της JPMorgan Chase & Co, η οποία κέρδισε τη δημοπρασία της First Republic, αυξήθηκαν.

Η JPMorgan θα καταβάλει στην αμερικανική ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή 10,6 δισ. δολάρια για να αναλάβει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους των περιουσιακών στοιχείων της περιφερειακής τράπεζας, ενώ οι επενδυτές φαίνονται ανήσυχοι για την υγεία του τραπεζικού συστήματος μετά και την προηγούμενη κατάρρευση δύο άλλων περιφερειακών τραπεζών τον Μάρτιο.

«Ελπίζουμε ότι αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο το τελευταίο επεισόδιο της τραπεζικής κρίσης, χωρίς να αποκλείουμε ότι κάτι άλλο μπορεί να βγει στην επιφάνεια κάποια στιγμή», δήλωσε ο Tim Ghriskey, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής χαρτοφυλακίου στην Ingalls & Snyder στη Νέα Υόρκη.

Οι παρατηρητές της αγοράς χώνεψαν επίσης τις τελευταίες οικονομικές ειδήσεις. Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Εφοδιασμού (ISM) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε τον περασμένο μήνα από τον Μάρτιο.

Η Fed, η οποία αυξάνει τα επιτόκια για να ελέγξει τον πληθωρισμό, αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη.

Ο S&P 500 έχασε 1,61 μονάδες ή 0,039% και έκλεισε στις 4.167,87 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 13,99 μονάδες ή 0,11% στις 12.212,60 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 46,46 μονάδων ή 0,14%, στις 34.051,70 μονάδες.

Οι ενεργειακές μετοχές υποχώρησαν μαζί με τις τιμές του αργού πετρελαίου..

Τα πρόσφατα κέρδη, ωστόσο, παρέχουν κάποια αισιοδοξία στους επενδυτές, δήλωσε ο Ghriskey. Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου από τις εταιρείες του S&P 500 ξεπέρασαν ως επί το πλείστον τις προσδοκίες, αμβλύνοντας τις οικονομικές ανησυχίες.

«Είχαμε καλά κέρδη σε σχέση με τις προσδοκίες. Οι αναλυτές προς το παρόν έχουν υποχωρήσει από τη μείωση των εκτιμήσεων», δήλωσε. «Αν μπορέσουμε να έχουμε επιτόκια σε αυτό το επίπεδο… και η εταιρική Αμερική συνεχίσει να αποδίδει, είναι πολύ θετικό».

Τα πρόσφατα αισιόδοξα κέρδη της Alphabet Inc, της Microsoft Corp και της Meta Platforms Inc βοήθησαν τον δείκτη αναφοράς S&P 500 να σημειώσει κέρδη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα την Παρασκευή.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Η Meta στοχεύει σε 7 δισ. δολ. στη δεύτερη πώληση ομολόγων Blue-Chip

ΗΠΑ: Η FDIC αλλάζει το ομοσπονδιακό σύστημα ασφάλισης τραπεζικών καταθέσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News