Business & Finance Δευτέρα 1/05/2023, 23:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Meta στοχεύει σε 7 δισ. δολ. στη δεύτερη πώληση ομολόγων Blue-Chip

Η Meta στοχεύει σε 7 δισ. δολ. στη δεύτερη πώληση ομολόγων Blue-Chip

Η Meta Platforms Inc. αναδείχθηκε ως η πρώτη τεχνολογική εταιρεία υψηλής κεφαλαιοποίησης που αξιοποιεί την αμερικανική αγορά ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης εν μέσω αναταραχής στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος ανακοίνωσε κέρδη την περασμένη εβδομάδα, επιδιώκει να αντλήσει 8,5 δισ. δολάρια σε μια συμφωνία που θα αποτελείται από πέντε μέρη, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Το πλέον μακροχρόνιο τμήμα της έκδοσης, ένας τίτλος 40ετούς διάρκειας, θα αποδίδει 192 μονάδες βάσης έναντι των κρατικών ομολόγων, πιο χαμηλά από τον αρχικό στόχο για τιμή 215 μονάδων βάσης. 

Έντεκα εταιρείες προχώρησαν σε προσφορές ομολόγων τη Δευτέρα, καθώς οι εκδότες επιδιώκουν να πουλήσουν χρέος πριν από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς και την επακόλουθη απόφαση για τα επιτόκια την Τετάρτη. Άλλοι αξιοσημείωτοι εκδότες είναι η Hershey Co. που πουλάει ομόλογα ύψους 750 εκατ. δολαρίων χωρίς προοπτική ανάπτυξης και η Comcast Corp. που βγαίνει με συμφωνία τεσσάρων δόσεων. 

Η έκταση των εκδόσεων μετά τη διάσωση της First Republic Corp. από την JPMorgan Chase & Co. έρχεται σε αντίθεση με την αντίδραση που παρατηρήθηκε στην πρωτογενή αγορά στην τραπεζική κρίση που ξεκίνησε τον Μάρτιο. Λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, τουλάχιστον οκτώ δυνητικοί εκδότες παραιτήθηκαν. Οι επιπτώσεις οδήγησαν στο να διαμορφωθούν οι εκδόσεις του Μαρτίου σε περίπου 100 δισ. δολάρια, πολύ κάτω από τις προβλέψεις των 150 δισ. δολαρίων. 

Η Meta άντλησε 10 δισ. δολάρια στην πρώτη έκδοση εταιρικών ομολόγων πέρυσι. Η μητρική εταιρεία του Facebook σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα νέα κεφάλαια για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση κεφαλαιακών δαπανών, στην επαναγορά των κοινών μετοχών της που βρίσκονται σε κυκλοφορία και για εξαγορές ή επενδύσεις, πρόσθεσε το πρόσωπο.

Η Bank of America Corp., η JPMorgan και η Morgan Stanley είναι οι σύμβουλοι έκδοσης της Meta.

Η εταιρεία που εδρεύει στο Menlo Park της Καλιφόρνιας τους τελευταίους μήνες έχει περικόψει δαπάνες και έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του εργατικού δυναμικού της, ενώ οι πωλήσεις διαφημίσεων ανέκαμψαν το πρώτο τρίμηνο. Παρόλο που προβάλλει τις ισχυρές ταμειακές ροές, η εταιρεία πιθανότατα αναζητά επιπλέον μετρητά για μελλοντικές επαναγορές ομολόγων, σύμφωνα με τον αναλυτή Robert Schiffman της Bloomberg Intelligence.

«Αφού ενίσχυσε την άδεια επαναγοράς κατά 40 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, αναμένουμε ότι οι αποδόσεις των μετόχων θα συνεχίσουν να αυξάνονται -παρόμοια με την Alphabet και την Apple- καθώς οι προοπτικές των ελεύθερων ταμειακών ροών βελτιώνονται», έγραψε. 

Εκπρόσωποι της Meta και της Comcast δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αίτημα σχολιασμού. Εκπρόσωπος της Hershey παρέπεμψε το Bloomberg στο δελτίο τύπου της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τα τρία www που άλλαξαν τον κόσμο

Πάνω από τις προβλέψεις τα αποτελέσματα της Meta – 3 δισ. άτομα στο Facebook

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News