Business & Finance Δευτέρα 1/05/2023, 13:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς είναι να δουλεύεις με τον Bill Gates: Τα τρία μεγάλα διδάγματα

Πώς είναι να δουλεύεις με τον Bill Gates: Τα τρία μεγάλα διδάγματα

«Από την πρώτη μου συνάντηση με τον Bill Gates ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν άνθρωπος από τον οποίο μπορούσε κανείς να μάθει. Αυτή η ένταση σε μια μικροσκοπική αίθουσα συνεδριάσεων της Microsoft το καλοκαίρι του 1992 είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ».

Αυτό δηλώνει ο Chris Williams, πρώην αντιπρόεδρος του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού στη Microsoft, ο οποίος μέσω της στενής επαγγελματικής σχέσης που είχε με τον άνθρωπο πίσω από τον τεχνολογικό κολοσσό επί οκτώ χρόνια, δηλώνει πως έμαθε τρία πολύ σημαντικά πράγματα:

1. Ψάξτε απαντήσεις

Ένα μάθημα προκύπτει από αυτή την πρώτη συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα μετά την εξαγορά της Fox Software έναντι 170 εκατ. δολαρίων. To προϊόν της εταιρείας ήταν πολύ ταχύτερο από το αντίστοιχο της Microsoft, το Cirrus που αργότερα κυκλοφόρησε ως Access, και ο Gates προσπαθούσε να καταλάβει τον λόγο. 

Στο πλαίσιο της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν ελάχιστα άτομα, προέκυψε ότι υπεύθυνος για την επιτυχία του προϊόντος ήταν ο Eric Christensen. Ο Gates επικεντρώθηκε αμέσως σε αυτόν τον άνθρωπο, προφανώς μια ιδιοφυΐα, κάνοντας αναλυτικές ερωτήσεις. Όταν λοιπόν κατάλαβε τις προοπτικές της εξαγοράς, η συνάντηση είχε τελειώσει. 

Στα επόμενα χρόνια συνεργασίας τους, ο Williams είδε αυτή την τακτική να επαναλαμβάνεται τακτικά. Ο Gates ήθελε πάντοτε να καταλάβει, να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Μάλιστα, όταν ήταν νεότερος, η προσέγγισή του ήταν επιθετική και σκληρή. Όσο μεγάλωνε, όμως, έγινε πιο «μαλακός», εξακολουθώντας βέβαια να ζητά λεπτομέρειες.

2. Κάντε «ξεσκαρτάρισμα»

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους απαιτούσε λεπτομέρειες ήταν προκειμένου να εντοπίσει όσους λένε πράγματα «του αέρα». Κατά τον Williams, ο Gates φαίνεται πως έμαθε από νωρίς ότι σε τέτοιου είδους πίεση, ο κόσμος τείνει είτε να παραδεχτεί -με δυσκολία- ότι δεν ξέρει την απάντηση, είτε να επινοεί απαντήσεις.

Η απάντησή του Gates στις προφανείς ανακρίβειες ήταν εξαιρετικά επιθετική ενδεχομένως και προσβλητική, τουλάχιστον όσο ήταν νεότερος. Ενίοτε μάλιστα αμφισβητούσε την καταγωγή ή το επίπεδο εκπαίδευσης αυτού στον οποίο απευθυνόταν. 

Σε κάθε περίπτωση όμως, όσο μεγάλωσε φαίνεται πως εντόπιζε ευκολότερα της ανακρίβειες. Ο Williams ισχυρίζεται ότι μπορούσε να καταλάβει αμέσως ότι ο Gates απογοητευόταν από τις απαντήσεις που λάμβανε μόνο και μόνο από τις εκφράσεις του. 

3. Δημιουργήστε από το τίποτα

Σύμφωνα, όμως, με τον Williams, η καλύτερη δεξιότητά του Gates ήταν ότι εν μέσω χάους κατάφερνε να φτιάχνει μια δομή και να διαβλέπει το σημαντικό. Αντιμετωπίζοντας ένα βαθιά περίπλοκο σύνολο στοιχείων και απόψεων, έβλεπε με ακρίβεια το νόημα, είτε επειδή είχε καλύτερη συνολική εικόνα είτε -πολλές φορές- χάρη σε ένα έμφυτο χάρισμα.

Στις διάφορες συναντήσεις που συνέβαιναν για μεγάλα project, ο Gates απορροφούσε όλα τα δεδομένα μέσα σε δευτερόλεπτα, λέει ο Williams. Με κάποιον τρόπο, έβλεπε τους δύο ή τρεις παράγοντες που είχαν σημασία και έδινε σχετικές συμβουλές. Και μάλιστα, σύμφωνα με τον Williams, ο οποίος παραδέχεται πως δεν μπόρεσε να αποκτήσει ποτέ αυτό το χάρισμα, ο Gates είχε σχεδόν πάντοτε δίκιο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Bill Gates: Η κακή συνήθεια την οποία χρειάστηκε να αποβάλει για να επιτύχει

Bill Gates: Ο πατέρας με το άρρωστο παιδί και πώς τον κέρδισε η τεχνητή νοημοσύνη

Μπιλ Γκέιτς: Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που του έδωσε ο Μπάφετ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News